Προστατεύω το περιβάλλον

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

                                  Video :   
Μετάβαση στο scratch.mit.edu

Το περιβάλλον είναι ο χώρος γύρω μας , ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό στις λίμνες, στις θάλασσες και τα ποτάμια, το έδαφος που πατάμε. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Δυστυχώς, με το πέρασμα των χρόνων και με την ολοένα αυξανόμενη επέμβαση του ανθρώπου σε αυτό, το καταστρέφουμε, πολλές δηλαδή δραστηριότητές μας ρυπαίνουν το περιβάλλον. Παρακάτω, θα αναφερθούμε σε ορισμένες βασικές αιτίες ανθρώπινης δραστηριότητας, που συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς και στις κυριότερες επιπτώσεις αυτών.

Αιτίες της ρύπανσης του περιβάλλοντος

  • Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και των εργοστασίων ρυπαίνουν τον αέρα.
  • Τα απόβλητα των σπιτιών μας και των βιομηχανιών μολύνουν το νερό.
  • Χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες των χωραφιών, οδηγούν στη ρύπανση του εδάφους.
  • Τα σκουπίδια που δημιουργούμε και πετάμε αλόγιστα είναι άλλη μια σημαντική αιτία μόλυνσης.

 Επιπτώσεις περιβαλλοντικής ρύπανσης

  • Ασθένειες και αρρώστιες στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, π.χ.  φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται σε μολυσμένο έδαφος εξαιτίας των φυτοφαρμάκων, εισέρχονται στον οργανισμό μας και είναι υπεύθυνα για ασθένειες όπως η ναυτία, οι συχνοί πονοκέφαλοι, ενοχλήσεις στο συκώτι. Tο πρόβλημα της ηχορύπανσης δημιουργεί πολλά προβλήματα ακοής ακόμη και διαταραχές στον ύπνο, ενώ οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στο νερό που πίνουμε είναι κι αυτές πολύ επιβλαβείς για την υγεία μας.

Το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος σήμερα είναι παγκόσμιο και όλα τα παραπάνω οδηγούν στην καταστροφή της φύσης, της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη. Γι” αυτόν το λόγο, στο σημείο αυτό, θα παραθέσουμε κάποιους πολύ απλούς τρόπους που θα προστατεύσουμε τη φύση, αν ο καθένας από εμάς τους υιοθετήσει.

  1. Ανακυκλώνουμε

ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΣ σημαίνει ανακύκλωση, έτσι λοιπόν, πρέπει να διαχωρίζουμε τα μη βρώμικα πράγματα (χαρτί, γυαλί, πλαστικό) από τα άλλα σκουπίδια και να τα πετάμε εκεί.

2. Κλείνουμε τη βρύση

Ξοδεύουμε παράλογα μεγάλες ποσότητες νερού, γιατί ξεχνάμε να κλείσουμε τη βρύση μας, όταν για παράδειγμα βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Σκέψου λογικά!

3. Σβήνουμε τα φώτα

Καταναλώνεις αχρείαστη ενέργεια, που θα μπορούσε να καταναλωθεί αλλού.

4. Αντικαθιστούμε τις απλές λάμπες με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας

Με αυτόν τον τρόπο καταναλώνεις πολύ λιγότερη ενέργεια με λιγότερα χρήματα, αφού οι νέοι αυτοί λαμπτήρες καταναλώνουν τέσσερεις φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν σχεδόν οχτώ έως και δεκαπέντε φορές περισσότερο.

5. Κάνουμε χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή ακόμη και ποδηλάτου

Μ΄αυτόν τον τρόπο, ελαττώνουμε τα καυσαέρια που προκαλούν τα αυτοκίνητα, μειώνουμε το διοξείδιο του άνθρακα και αυξάνουμε το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

6. Χρησιμοποιούμε και τις δύο όψεις του χαρτιού.

Προσπάθησε να μη σπαταλάς μεγάλες ποσότητες χαρτιού, διότι το χαρτί προέρχεται από την κοπή δέντρων, γεγονός που συμβάλλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Με προβληματισμό και ευαισθητοποίηση,

οι μαθητές και οι μαθήτριες της Τετάρτης τάξης (Δ΄1) του 18ου Δ.Σ. Ευόσμου

1 Σχόλιο

  1. Περιβάλλον είναι ο χώρος γύρω μας , ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό στις λίμνες , στα ποτάμια στις θάλασσές μας, το έδαφος που πατάμε !
    ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ !!!
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Δ1 !!!

Υποβολή απάντησης