Γερά πνευμόνια και καλή αναπνοή

ΣΤ΄2 ΤΑΞΗ 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

 

   Οι πνεύμονες είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας. Η καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος είναι θεμέλιο της καλής υγείας και της ζωτικότητας.
Παράγοντες όπως το κάπνισμα, οι περιβαλλοντικές τοξίνες, αλλά και η χρόνια φλεγμονή προκαλούν φθορά που πολλές φορές οδηγεί σε μόνιμες βλάβες.
Αναπνευστικά προβλήματα και νόσοι όπως το ΧΑΠ, το άσθμα και πνευμονική ίνωση έχουν τεράστια επίπτωση στην ποιότητα ζωής και στην καθημερινότητα του ανθρώπου.
Οι πνεύμονες έχουν την ικανότητα να καθαρίζονται από μόνοι τους μέσα από μια σειρά διαδικασιών και μηχανισμών όπως τα φλέγματα. Για κάποιον όμως ο οποίος καπνίζει αυτό δεν είναι αρκετό.
Έρευνες έδειξαν πως αλλαγές στην καθημερινότητα αλλά και στη διατροφή προστατεύουν τους πνεύμονες, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού, μειώνουν βλάβες που τυχόν έχουν προκληθεί καθώς επίσης και τα συμπτώματα που τις συνοδεύουν.

Η λειτουργία των πνευμόνων μας επιβαρύνεται καθημερινά από παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κακή ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Αξίζει να βάλετε  στη διατροφή σας προϊόντα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Μήλα

Το δημοφιλές φρούτο και ιδιαίτερα ο χυμός το, προστατεύει τον οργανισμό  και  τους πνεύμονες. Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις του μήλου στο αναπνευστικό σύστημα οφείλονται στις στα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή του φρούτου, ουσίες που αποτρέπουν τις φλεγμονές στην αναπνευστική οδό.

Ελαιόλαδο

Τα υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου εξουδετερώνει ως έναν βαθμό αρνητικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και οι βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, οι οποίες οδηγούν σε μειωμένη οξυγόνωση των ιστών του σώματος και δυσκολίες στην αναπνοή.

Σολομός

Τα Ω3 λιπαρά οξέα του λιπαρού ψαριού λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και βοηθούν ώστε να αντιμετωπιστούν φλεγμονές αλλά και επικίνδυνα βακτήρια στους πνεύμονες.

Παντζάρια και παντζαρόφυλλα  για καλύτερη μεταφορά οξυγόνου

Το παντζάρι αλλά και τα παντζαρόφυλλα είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα τα οποία έχει βρεθεί πως έχουν ευεργετική δράση στη λειτουργία των πνευμόνων. Τα νιτρικά συμβάλλουν στην αγγειοδιαστολή, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την πρόσληψη οξυγόνου.

 Ο γαύρος και οι σαρδέλες για μείωση της φλεγμονής στα πνευμόνια

Ο γαύρος όπως και οι σαρδέλες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά τα οποία είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Περιέχουν επιπλέον ασβέστιο, σελήνιο και σίδηρο τα οποία επίσης έχουν ευεργετική δράση στην υγεία των πνευμόνων.

Το αναπνευστικό μας σύστημα είναι πολύ σημαντικό για την καλή λειτουργία  ολόκληρου του σώματος μας. Για αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες καθημερινές  χρήσιμες πρακτικές για να το προστατεύσουμε.

                                                                                                                   3

  •  Αρχικά το πιο σημαντικό είναι να αναπνέουμε από την μύτη και όχι από το στόμα. Κατά την αναπνοή από τη μύτη ο αέρας υγραίνεται και φιλτράρεται, καθώς μικρές τριχούλες συγκρατούν σκόνη και άλλα μικροσκοπικά σωματίδια.
  • Να μην είμαστε παθητικοί καπνιστές αλλά και να μην καπνίζουμε οι  ίδιοι, διότι προκαλεί κακό στα πνευμόνια και μπορεί να μας οδηγήσει στο θάνατο.
  •  Καλό θα ήταν να αερίζουμε τακτικά τους χώρους, στους οποίους ζούμε, εργαζόμαστε , βρισκόμαστε για πολλή ώρα.
  • Πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, επειδή οι περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις γίνονται με την επαφή.
  •  Ένας άλλος τρόπος για να προστατεύσουμε το αναπνευστικό μας σύστημα είναι να πηγαίνουμε καθημερινά εκδρομές/περιπάτους στην φύση, έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε τον καθαρό αέρα.
  • Επίσης και η άθληση συμβάλει στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος.
  • Τέλος να μην παρευρισκόμαστε σε χώρους/μέρη που η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι μεγάλη.

Αν ακολουθήσουμε όλες αυτές τις οδηγίες ,τότε πραγματικά συμβάλουμε στην καλή λειτουργία  του αναπνευστικού μας συστήματος.

                                                                         2

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ2 τάξης του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου

Περί gestoikos 9 Άρθρα
Στόικος Γεώργιος ΠΕ70 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης