Ολοκαύτωμα των Ρομά

Ο Αφανισμός  των Ρομά κατά τα χρόνια της κατοχής στην Ευρώπη έλαβε διαστάσεις πανευρωπαϊκής εθνοκάθαρσης. Το Τρίτο Ράιχ, ως γνωστόν, ήθελε να εξολοθρεύσει όσους δεν ανήκαν στο ξανθό γένος, δηλαδή την Αρεία Φυλή. Οι Ρομά αποτέλεσαν ένα πρόβλημα για τον Χίτλερ.

Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη πάνω από 500.000 θύματα ήταν Ρομά.  Μάλιστα, το βράδυ της 2ας προς 3ης Αυγούστου του 1944,  δόθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές η τελευταία εντολή μαζικής εξολόθρευσης των Ρομά. 2.897 άντρες, γυναίκες και παιδιά Ρομά, βρήκαν φριχτό θάνατο στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην κατεχόμενη Πολωνία.

2

Χαρακτηριστική μαρτυρία το γράμμα μίας Ρομά. «Αγαπητή Μπανέτλα», έγραφε η Μαργκαρέτε Μπάμπεργκερ στην αδελφή της στο Βερολίνο, «θα πρέπει να σου πω ότι τα δύο μικρότερα παιδιά μου δεν βρίσκονται πια στη ζωή». Το γράμμα έφθασε στον προορισμό του «ξεγλιστρώντας» από τους φρουρούς του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, όπου κρατούνταν η οικογένεια Μπάμπεργκερ. Οι γονείς επέζησαν, τα παιδιά όχι.

6

Με μεγάλη καθυστέρηση αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 η 2 Αυγούστου ως παγκόσμια ημέρα του Ρομά Ολοκαυτώματος.

Αφορμή για τη γραφή αυτού του άρθρου αποτέλεσε η ενασχόλησή μας κατά την ώρα της φιλαναγνωσίας με το εξαιρετικό βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση «Από μακριά».

Στο βιβλίο αυτό υπάρχει ένα τραγούδι που τραγουδάει η πρωταγωνίστρια η Άλη το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου βρέθηκαν οι Ρομά.

Όσο για τα τρίγωνα στο μαντίλι της Άλης, που εμφανίζονται στην εικονογράφηση του βιβλίου, ήταν τα σήματα των Ρομά στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην περίπτωση των Ρομά το σύνηθες ήταν το μαύρο ανεστραμμένο τρίγωνο.

 Ελεάνα Μπουρλή

Κωνσταντινιά Δόκα

 

Πηγές:

https://www.sansimera.gr/articles/124

https://www.ertnews.gr/anadromes/to-olokaytoma-ton-roma-apo-toys-nazi-ntik-tena-mpistre/

https://www.dw.com/el/%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AC/a-58708752

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης