Πλημμύρες

Πλημμύρα το 1961-Αθήνα

Οι πλημμύρες είναι φυσικές καταστροφές και  μπορούν να προκαλέσουν θανάτους, μετακινήσεις πληθυσμών και ζημιές στο περιβάλλον. Αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή φυσική καταστροφή, μετά τις δασικές πυρκαγιές.   Η φονικότερη πλημμύρα στην Ελλάδα έγινε στις 6/11/1961 στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας έχασαν την ζωή τους πάνω από 40 άτομα, καταστράφηκαν 400 σπίτια και πάνω από 4.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν ,γιατί η στάθμη του νερού είχε φτάσει τα 2 μέτρα !   Τα διαφορετικά είδη πλημμύρας που μπορούν να λάβουν χώρα σε μια περιοχή είναι τα ακόλουθα

1)   Πλημμύρες ποταμών

2)   Αστραπιαίες ή αιφνίδιες πλημμύρες

3)   Παράκτιες πλημμύρες

4)  Πλημμύρες ορεινών χειμάρρων

5)  Πλημμύρες που συνδέονται με το υπόγειο νερό

6)   Πλημμύρες λιμνών

Οι αστραπιαίες ή αιφνίδιες πλημμύρες είναι ο πιο συνηθισμένος και ο πιο καταστροφικός τύπος πλημμυρών στην Ελλάδα. Οι αιτίες τους είναι συχνά οι βίαιες καταιγίδες με σύντομη διάρκεια που πέφτουν σε μια μικρή περιοχή. Μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές, γιατί λόγω του μικρού χρόνου εκδήλωσης σε σχέση με την έναρξη της βροχής, είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά κυρίως δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

AΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

ΑΙΤΙΕΣ

Η συνεχής επέκταση των πόλεων, λόγω αύξησης του πληθυσμού και της συσσώρευσης δραστηριοτήτων σ’ αυτή τη ζώνη, δημιουργεί μη ευνοϊκές συνθήκες. Το νερό, που αλλιώς θα μπορούσε να μουλιάσει στο έδαφος ,δεν μπορεί να περάσει από πλακόστρωτες επιφάνειες ή να κινηθεί στα φυσικά ρέματα. Οι αλλαγές που κάνει ο άνθρωπος στο τοπίο για την κατασκευή μεγάλων έργων(π.χ. αεροδρόμια) ή δρόμων και οι πυρκαγιές στα δάση αφήνουν απροστάτευτο το έδαφος από τη διαβρωτική δύναμη του νερού.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ: 

Αυτός ο ιδιαίτερος τύπος πλημμυρών μπορεί να παρασύρει  σπίτια και αυτοκίνητα, να ξηλώσει δρόμους και γέφυρες πάνω από μικρά ρέματα, να ξεριζώσει δέντρα, να προκαλέσει κατολισθήσεις,  να πάρει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ

1.Βεβαιωνόμαστε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι μας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.

2.Περιορίζουμε τις μετακινήσεις.

3.Αποφεύγουμε την παραμονή σε υπόγειους και ισόγειους χώρους. Σε περίπτωση πλημμύρας κλείνουμε τον γενικό διακόπτη ρεύματος.

4.Δεν διασχίζουμε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο, αποφεύγουμε λιμνάζοντα νερά, περιοχές με κατολισθήσεις και σπασμένο οδόστρωμα.

5. Αν βρεθούμε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει, σταματάμε  και αλλάζουμε κατεύθυνση.

6.Εγκαταλείπουμε το αυτοκίνητό μας αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

7.Σε περίπτωση κινδύνου καλούμε το 112 για να ζητήσουμε βοήθεια.

8.Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Πηγή εικόνας: https://www.sansimera.gr/articles/694

Συγγραφική ομάδα :Βασιλική Ραβίκογλου, Παναγιώτα Ορούτσογλου, Γιάννης Παπαγεωργίου, Γιώργος Καρακεβάς

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης