Η Βασιλειάδα

      Στην Καισαρεία της Καππαδοκίας το 329 μ.χ. γεννήθηκε ο Μέγας Βασίλειος. Οι γονείς του ήταν ο Βασίλειος και η Εμμέλεια και είχε άλλα 4 αδέλφια.  Από μικρός ήταν πολύ έξυπνος κι έτσι μόλις μεγάλωσε λίγο πήγε στην Αθήνα και σπούδασε Φιλοσοφία, Γραμματική και Ρητορική. Ταυτόχρονα διδάχτηκε Μαθηματικά, Λογική και Νομική, ενώ επιδόθηκε στην Αστρονομία και στην Ιατρική. Έγινε επίσκοπος Καισαρείας και ο λαός τον αγαπούσε πολύ.

     Μόλις έγινε επίσκοπος έβαλε σε εφαρμογή ένα μεγάλο σχέδιο. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που εμφανίστηκαν μπροστά του ήταν πολλά. Αλλά η θέλησή του ήταν πιο δυνατή και τα κατάφερε.

      Στο πρώτο εξάμηνο μάζεψε χρήματα από τους πλούσιους και πολλοί φτωχοί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν κουβαλώντας υλικά με τα χέρια τους και τα μουλάρια τους.

      Την Άνοιξη οι τεχνίτες έπιασαν δουλειά. Μέρα με τη μέρα συγκεντρώνονταν άνθρωποι και υποζύγια, μαστόροι και καλφάδες, μαραγκοί και σοφατζήδες δούλευαν για να χτίσουν την παράξενη πολιτεία.

      Στη μέση ακριβώς θεμελίωσαν έναν μεγαλόπρεπο ναό και δίπλα του το σπίτι του προϊσταμένου. Εκεί κοντά κατασκευάστηκαν οι ξενώνες. Λίγο πιο πέρα ξενοδοχεία για τους περαστικούς αλλά και νοσοκομεία και ιατρεία. Δίπλα σε αυτά χτίζονταν τα σπίτια των γιατρών και των νοσοκόμων.

      Ακόμα χτίστηκαν εργαστήρια τεχνιτών, για να μαθαίνουν τα παιδιά των φτωχών μια τέχνη.

      Και ανάμεσα στους τεχνίτες βρισκόταν πάντα ο Βασίλειος για να τους βοηθάει, να τους συμβουλεύει με τον λόγο του και την προσευχή του. Να τους δείχνει την αγάπη και του και τον θαυμασμό του.            

      Ο Βασίλειος εργάστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση αν και ήτανε φιλάσθενος. Έτσι, με τη βοήθεια των χριστιανών έχτισε τη μεγάλη πολιτεία με το νοσοκομείο, το ορφανοτροφείο, το λεπροκομείο και το γηροκομείο την οποία οι άνθρωποι την ονόμασαν Βασιλειάδα.

       Έτσι έζησε ο  Μέγας Βασίλειος τα λίγα χρόνια του στη γη. Με αγάπη και προσφορά στον άνθρωπο και τα παιδιά.

        Ας ζητάμε την βοήθειά του σε κάθε μας δυσκολία και ας προσπαθήσουμε να τον μιμηθούμε.

       Κάθε χρόνο στη γιορτή του, την Πρωτοχρονιά, ας του ζητάμε να μας φέρει  δώρο λίγη από την αγάπη που είχε για τους πονεμένους ανθρώπους.

         Τότε η ζωή μας και ο κόσμος μας θα γίνουνε καλύτεροι!

                                                                                                                                   Λουκάς Βογιατζής

Πηγή:

Βασιλειάδα: «H πολιτεία της Ελπίδας» – Ορθοδοξία News Agency (orthodoxianewsagency.gr)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης