17th March – Saint Patrick’s Day

17th March

Saint Patrick’s Day

Η εθνική εορτή της Ιρλανδίας

 

  • Η ζωή του Αγίου Πατρικίου, προστάτη άγιου της Ιρλανδίας 

Saint Patrick – Άγιος Πατρίκιος

Ο Πατρίκιος ήταν ένα αγόρι που προερχόταν από μία οικογένεια ιερέων και ζούσε στη Μεγάλη Βρετανία.

Όταν ήταν δεκαέξι ετών τον απήγαγαν επιδρομείς από την Ιρλανδία και τον έκαναν σκλάβο για να φυλάει πρόβατα. Ο Πατρίκιος τότε ένιωθε πολύ μόνος γι αυτό και προσευχόταν συχνά.

Ένα βράδυ όταν ο Πατρίκιος είχε φτάσει είκοσι χρονών είδε ένα όνειρο που τον έκανε να καταφέρει να το σκάσει. Ο ίδιος πίστευε πως του το έστειλε ο Θεός. Ό,τι είδε στο όνειρο έγινε πραγματικότητα. Βρήκε έναν καπετάνιο που τον βοήθησε να επιστρέψει στην οικογένειά του. Έγινε ιερέας και αργότερα επίσκοπος και αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην Ιρλανδία για να πει σε όλους τι πιστεύει. Εκεί από Padraig τον ονόμασαν Patrick. Δούλεψε εκεί για σαράντα χρόνια. Κάποιοι λένε ότι τους έκανε όλους χριστιανούς. Εκείνη την περίοδο η Ιρλανδία είχε μεγάλο πρόβλημα με τα φίδια και λένε ότι αυτός τα οδήγησε μακριά από το νησί.

Πέθανε στις 17 Μαρτίου 461 στο μέρος όπου έχτισε την πρώτη εκκλησία της Ιρλανδίας.

  • Τα σύμβολα της Ιρλανδίας

shamrock – τριφύλλι

-Το σύμβολο του Αγίου Πατρικίου είναι το τριφύλλι. Το χρησιμοποίησε για να εξηγήσει στους Ιρλανδούς ότι ο θεός ήταν τρία πρόσωπα Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα.

leprechaun – καλικάντζαρος

-Ένα ακόμα σύμβολο είναι ο καλικάντζαρος (leprechaun) που συναντάται σε πολλούς μύθους της χώρας και λέγεται ότι αν πιάσεις έναν τότε θα σου αποκαλύψει πού είναι κρυμμένο το πιθάρι με το χρυσάφι του, κάπου κοντά στην άκρη του ουράνιου τόξου!

  • Εορτασμός σε όλο τον κόσμο

Αυτή τη μέρα οι Ιρλανδοί φοράνε πράσινα ρούχα ενώ τσιμπάνε όποιον το ξεχνάει! Το γιορτινό γεύμα περιλαμβάνει κορν μπιφ, παστό λάχανο και πατάτες, καθώς και ψωμί με προζύμι από μαγειρική σόδα.

Chicago green river

Στο Σικάγο στις 17/3 κάνουνε τον ποταμό πράσινο προς τιμήν του Αγίου Πατρικίου. Για τον ίδιο λόγο βάφεται πράσινο και το σιντριβάνι του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον την ίδια μέρα.

parade – παρέλαση

Επίσης οργανώνονται παρελάσεις στην Ιρλανδία και σε διάφορα μέρη του κόσμου με κυρίαρχο στοιχείο το πράσινο, το τριφύλλι και βέβαια τον καλικάντζαρο. Η πρώτη παρέλαση έγινε στη Νέα Υόρκη το 1762.

Συντάκτες άρθρου: Αμπελίδης Κωνσταντίνος / Τσαπαδά Σοφία

Επιμέλεια άρθρου: Νικοπούλου Μαρία

Φωτογραφίες από flickr

Πηγές The History of Saint Patrick

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης