Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Η Τρίτη Κυριακή της μεγάλης Σαρακοστή ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως».

Από την ονομασία που δίνει η εκκλησία μας σε αυτή την Κυριακή καταλαβαίνουμε ότι τιμούμε το Σταυρό του Χριστού μας. Πρόκειται για δεσποτική εορτή που συνδέεται με την  ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη.

Ο αγώνας μας για να φτάσουμε στο Πάσχα είναι πολύ μεγάλος. Προσπαθούμε να νηστέψουμε, προσευχόμαστε περισσότερο, αγωνιζόμαστε να κόψουμε τις κακίες μας και δεν είναι καθόλου εύκολο. Όλα αυτά είναι σαν να σηκώνουμε ένα βαρύ σταυρό. Βλέποντας το σταυρό του Χριστού παίρνουνε θάρρος για να αγωνιστούμε και να γίνουμε καλύτεροι!

Οι Χριστιανοί τη μεγάλη Σαρακοστή μοιάζουν με κουρασμένους ταξιδιώτες που περπατάνε μέσα στη ζέστη και όταν βλέπουν ένα μεγάλο δέντρο τρέχουν κάτω από τη σκιά του να ξεκουραστούν. Το δέντρο αυτό είναι ο Σταυρός.

Την Κυριακή αυτή ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα με πομπή στο κέντρο του ναού μέσα σε ένα δίσκο στολισμένο με λουλούδια. Οι πιστοί τον ασπάζονται και παίρνουν τα λουλούδια με ευλογία, τα οποία μετά φυλάσσουν στο εικονοστάσι των σπιτιών τους, όπως τα άνθη του Επιταφίου.

Kyriaki_Stavroproskiniseos

Βογιατζής Λουκάς

 Γλυκός Ιωάννης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης