Συμβουλές για την καλή και κακή λειτουργία του Κυκλοφορικού συστήματος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ  Aνθρώπινος ιστός καρδιάς από ένα φύλλο σπανάκι

Ποίημα

Η καρδιά όλο χτυπάει

και το αίμα μας κυλάει

μηχανή που δεν σταματάει

και άντε γεια όταν χαλάει !!

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΕΑΝΑ 

Σε ενότητα του μαθήματος ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ γνωρίσαμε το κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου καθώς και  τις λειτουργίες της καρδιάς μας. Ακούσουμε τους χτύπους της καρδίας μας και  μάθαμε τρόπους να την προσέχουμε. Βρήκαμε τις τροφές που ενισχύουν τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Γιατί ως γνωστόν η σωστή διατροφή συνεπάγεται και καλή υγεία .

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και άλλα πολύτιμα διατροφικά στοιχεία για την καρδιά και κατ’ επέκταση και τον οργανισμό μας στο σύνολό του.

ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν βιταμίνη C.Το ασκορβικό οξύ ή η βιταμίνη C είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Η αρτηριοσκλήρωση μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη ασκορβικού οξέος στη διατροφή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την δημιουργία πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, έχοντας αρνητική επίδραση στη ροή του αίματός. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης να διατηρούνται οι αρτηρίες  ευέλικτες.

ΧΥΜΟΣ ΠΑΝΤΖΑΡΙ

Ο χυμός παντζάρι προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας, λόγω του μοναδικού συνδυασμού βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών που περιέχει. Διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, προωθεί τη ροή οξυγόνου προς τους μυς και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση του χυμού μπορεί να αποτρέψει τις ανεπάρκειες σε θρεπτικές ουσίες.

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Το μπρόκολο μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλα. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην υγιή επιδερμίδα,  δυνατές τρίχες αυξημένη ενέργεια και συνολικά σωματικό βάρος.

ΜΠΑΜΙΕΣ 

Οι μπάμιες μειώνουν τη χοληστερόλη και αποτρέπουν την αρτηριοσκλήρωση . Επίσης βοηθάνε στην εγκυμοσύνη , το άσθμα και στις δερματικές παθήσεις λόγω της βιταμίνης  C .

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Προλαμβάνει την απόφραξη των αρτηριών. Να σημειωθεί ότι αποροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν συνδυάζεται με το μαύρο πιπέρι.

ΣΟΛΟΜΟΣ

Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε Ω-3 λιπαρά οξέα έχει αντιπηκτική και αντιθρομβωτική δράση.

ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

ΡΑΠΑΝΑΚΙ

Είναι πλούσιο σε μέταλλα, όπως το κάλιο, που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και προωθούν την κυκλοφορία του αίματος.

ΛΑΧΑΝΙΔΑ

Βοηθά στην αναπλήρωση ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά το αίμα να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρα.

ΣΚΟΡΔΟ

Προλαμβάνει τη θρόμβωση των αρτηριών, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Να πίνετε αρκετό νερό

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις λειτουργίες του σώματος. Μεταφέρει το οξυγόνο και όλα τα θρεπτικά συστατικά στο αίμα, ενυδατώνει τους ιστούς και απομακρύνει τις τοξίνες. Όταν υπάρχει επαρκής ενυδάτωση γίνεται καλύτερη αιμάτωση , η οποία με τη σειρά της προάγει την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Να ασκείστε τακτικά

Κάθε δραστηριότητα που συμβάλλει στη βελτίωση της  φυσικής κατάστασης, συμβάλει επίσης σε ένα ισχυρό κυκλοφορικό σύστημα. Η αερόβια άσκηση ενεργοποιεί το καρδιαγγειακό σύστημα αυξάνοντας την πρόσληψη οξυγόνου και τους χτύπους της καρδιάς. Η άσκηση με αντιστάσεις είναι επίσης σημαντική καθώς δυναμώνει τους μυς και το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας  τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής προσβολής.

ΚΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας  λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερίνη, η οποία προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και τα κάνει να χάνουν την ελαστικότητά τους με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος μέσα στις αρτηρίες. Η άμεση συνέπεια αυτού είναι η πρόκληση διάφορων προβλημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα, τα οποία προκαλούν βλάβεςστην καρδιά, στον εγκέφαλοκαι σε πολλά άλλα σημαντικά όργανα. 

Το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο κύριος παράγοντας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, οστεοπόρωσης, παχυσαρκίας, πέτρας στα νεφρά και νεφρικών παθήσεων. Επίσης, η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης λόγω κακής εγκεφαλικής αιμάτωσης και κατακράτηση υγρών, ενώ δυσχεραίνει τα συμπτώματα σε άτομα με άσθμα και σακχαρώδη διαβήτη.

Κάποια από τα προϊόντα που περιέχουν πολλά λιπαρά και αλάτι είναι τα εξής :

Πίτσα, Πήτα Γύρος , Παγωτό, Σοκολάτα γάλακτος , λευκή σοκολάτα , ζελεδάκια , γάλα με κακάο, πατατάκια, σαλάμια, γαριδάκια , κρέατα κ.τ.λ.

Αίνιγμα               Ρολόι δεν είναι και όμως χτυπά, τικ τακ κάνει και δεν σταματά .                      Τι είναι;

ΜΑΘΗΤΕΣ /ΤΡΙΕΣ   ΣΤ΄2

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης