Συλλογή, οργάνωση και αναπαράσταση δεδομένων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης του 18ο Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου με αφορμή ενός μαθήματος στο βιβλίο των μαθηματικών και του προγράμματος ‘‘ταπερίστας’’ έκαναν μια έρευνα σε παιδιά των μεγάλων τάξεων των δύο συστεγαζόμενων σχολείων (2ο και 18ο Ευόσμου).

Έκαναν  μια ερώτηση σε παιδιά της Δ΄,Ε΄ και Στ΄ τάξης του 2ου και του 18ου με θέμα ‘‘πόσες φορές τρώνε σάντουιτς απ’ έξω’’.

Μετά τη συλλογή των στοιχείων προέκυψαν  τα παρακάτω αποτελέσματα:

123456

Στην  έρευνα πήραν μέρος 103 παιδιά του 2ου και του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Τετάρτης, της πέμπτης και της έκτης τάξης.

Από αυτά, τα 59 παιδιά τρώνε μία φορά τη βδομάδα σάντουιτς, τα 20 παιδιά δύο φορές τη βδομάδα, εννιά παιδιά τρώνε τρεις φορές τη βδομάδα σάντουιτς ενώ, δυστυχώς, υπάρχει μία μικρή ομάδα πέντε παιδιών που τρώνε σχεδόν σε καθημερινή βάση ένα σάντουιτς.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αποτελέσματα διαπιστώνουμε ότι τα φάστφουντ έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των παιδιών. Τα συναντούμε σε κάθε γειτονιά και η αρνητική τους επίδραση είναι αυξανόμενη. Παρατηρείται ότι οι έφηβοι και τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο. Αυτό οδηγεί στην μείωση της διατροφικής ποιότητας του φαγητού τους.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το ίντερνετ ασκούν ισχυρή επιρροή και επηρεάζουν τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών, με αποτέλεσμα τον αυξανόμενο κίνδυνο για παχυσαρκία. Η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος επηρεάζει και το περιβάλλον, καθώς μειώνονται οι δασικές εκτάσεις, ώστε να μετατραπούν σε βοσκοτόπια που θα εκτρέφονται περισσότερες αγελάδες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα και να μειώνεται το οξυγόνο.

Η εστίαση σε διατροφικές συνήθειες με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα συμβάλλει  θετικά και στην ανθρώπινη υγεία.

Ομάδα εργασίας :

Χρυσοβαλάντης -Θεοφάνης Αρμουτσής

Σεβαστή Κουρουτζίδου

Ζωή Περχανίδου

Φεβρουάριος 2023, Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης