Μια πολυπολιτισμική τάξη γεμάτη γεύσεις και αρώματα! (μέρος 2)

Γκουλιάρα από τη Νιγρίτα Σερρών

Υλικά
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες λιπαρών
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 350 γρ. φέτα λιωμένη με το πιρούνι
  • 4 αυγά
  • βούτυρο για το ταψί + 50 γρ βούτυρο σε μικρά κομματάκια
  • 50 ml νερό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
γκουλιαρα
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυτά με το γιαούρτι, το νερό και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι , τη φέτα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά για να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα μεγάλο πυρέξ (πρέπει να είναι λεπτή η στρώση του μίγματος για να γίνει τραγανή η Γκουλιάρα) και απλώνουμε το μείγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και σκορπάμε τα κυβάκια βουτύρου. Ψήνουμε για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στο κάτω ράφι για το μισό χρόνο και τον υπόλοιπο στο μεσαίο.
Η πίτα μας πρέπει να είναι ξεροψημένη και τραγανή.
Ανδρεάνα Μαντζιούρη, Ε΄ τάξη

 

Ωτία

Τα ωτία είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που το φτιάχνανε στον Πόντο.

Τα υλικά που χρειάζονται είναι :

  • 10 αυτά
  • 3 κεσεδάκια των 200 γρ. γιαούρτια
  • 1 κεσεδάκι σπορέλαιο
  • 3 κεσεδάκια ζάχαρη
  • μισό κουταλάκι αλάτι
  • μισό κουταλάκι σόδα
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 1 καπάκι του μπουκαλιού ούζο
  • Αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μία μαλακή ζύμη
  • ξύσμα πορτοκαλιού

ωτία

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε. Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι.

Θέλουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε μία ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και μετά ανοίγουμε φύλλα. Τα κόβουμε σε κάθετες λωρίδες περίπου 6 εκ. και μετά τις κόβουμε μικρούς ρόμβους. Στη μέση τραβάμε μία μαχαιριά, παίρνουμε τη μία άκρη του ρόμβου και τη βάζουμε στην τρύπα και την τραβάμε λίγο.

Τηγανίζουμε τους ρόμβους σε μπόλικο λάδι και μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σερβίρονται με κανέλα και άχνη ή με  μέλι.

Ελεάνα Μπουρλή, Ε΄ τάξη

 

Χαβίτσ’ από τον Πόντο

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας αγελαδινό βούτυρο

1 ποτήρι νερό

2 κουταλιές της σούπας καλαμποκίσιο αλεύρι

Τριμμένο τυρί φέτα (προαιρετικά)

Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Σ΄ ένα τηγάνι λιώνουμε καλά το βούτυρο.

Ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε το αλεύρι.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.

Το βράζουμε μέχρι να γίνει μία σφικτή κρεμούλα.

Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και βράζουμε άλλα 5 λεπτά.

Χαβίτς

Συνοδευτικά

Γιαούρτι

Τυρί φέτα

 

Λουκάς Βογιατζής, Ε΄ τάξη

Αυγοκούλουρα

Μια παραδοσιακή συνταγή από την Κόρινθο και πιο συγκεκριμένα από ένα χωριό της Κορίνθου, το Σούλι.

Αυτή η συνταγή συνηθίζεται την περίοδο του Πάσχα αντί για τσουρέκια.

Αυγοκουλούρα1

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

7 αυγά μεσαία

3 βανίλιες

¼ της κούπας γάλα

1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία

250γρ ζάχαρη

120γρ βούτυρο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ξεχωρίζουμε τα αυγά, σε ένα άλλο μπολ προσθέτω τα ασπράδια με τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάω με το μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Στην συνεχεία προσθέτω την αμμωνία, το γάλα και τις βανίλιες το αλεύρι και τα ζυμώνω όλα μαζί με το χέρι.

2

Καλλιόπη Γιαμπουράνη, Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης