«Τα αστέρια της Ευρώπης»

Το βιβλίο «Τα αστέρια της Ευρώπης» είναι το δεύτερο παραμύθι που εκδόθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Γράφτηκε από τον Θοδωρή Παπαϊωάννου και εικονογραφήθηκε από τη Λήδα Βαρβαρούση. Εκτυπώθηκε από τη Βιβλιοσυνεργατική ΑΕΠΕΕ με αριθμό ISBN: 978-92-79-37401-2 και η πρώτη του έκδοση ήταν τον Ιούνιο του 2014. Επίσης έγινε θεατρικό έργο από το Θέατρο AVISTA, το οποίο και περιέχεται στο βιβλίο σε cd στην εσωτερική πλευρά του οπισθόφυλλου.

Είναι ένα λεπτό βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο και διαστάσεις 20,5 x 27 εκ. Ανήκει στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο αρχίζει και τελειώνει με την ίδια ζωγραφιά, η οποία είναι δυο ζωγραφιές μαζί που υπάρχουν μέσα στην ιστορία. Στην πρώτη σελίδα απεικονίζεται ένα κοριτσάκι που ζωγραφίζει την Ευρώπη, στη δεύτερη υπάρχουν τα στοιχεία του βιβλίου, στην τρίτη λίγα λόγια για το βιβλίο από τον τότε επικεφαλή της Αντιπροσωπείας και στην τέταρτη αρχίζει η ιστορία. Μετά τις 39 σελίδες του, υπάρχουν και τα βιογραφικά του συγγραφέα και της εικονογράφου.

Εικόνα2

Περιγραφή της ιστορίας

      Το βιβλίο μιλάει για ένα κορίτσι, την Ευρώπη. Ζούσε σε μια όμορφη χώρα με έναν λαμπερό ήλιο και μια πανέμορφη θάλασσα. Της άρεζε τη μέρα να ζωγραφίζει στην άμμο και τη νύχτα να βλέπει τα όμορφα αστέρια στον ουρανό. Μετά από έναν πόλεμο όμως, η Ευρώπη βλέποντας θανάτους και καταστροφές ήταν λυπημένη κι έλεγε στον παππού της τον Όμηρο, ότι ήθελε τη ζωή να γίνει όπως την ήξερε παλιά. Ο παππούς τη συμβούλεψε να ταξιδέψει μακριά για να βρει καινούρια αστέρια για τον ουρανό της. Της έδωσε μαζί της ένα βιβλίο, ένα μολύβι και μπογιές και της είπε να ανοίξει το βιβλίο όταν το χρειαστεί κι αυτό θα της αποκαλύψει τα αστέρια που ψάχνει. Έτσι η Ευρώπη ξεκίνησε για το ταξίδι της. Σ΄ αυτό συνάντησε διάφορους ανθρώπους και γνώρισε διαφορετικά μέρη. Σε κάθε μια της εμπειρία έβγαζε το βιβλίο που της είχε δώσει ο παππούς της, που τελικά είχε ολόλευκες σελίδες, και ζωγράφιζε το αστέρι που ανακάλυπτε. Στο πρώτο έγραψε: «Το να βοηθά ο ένας τον άλλο είναι σπουδαίο πράγμα». Στο δεύτερο: «Να μοιράζεσαι δίνει χαρά». Στο τρίτο: «Ίδιο γέλιο, ίδιο κλάμα. Παντού, σε όλα τα πρόσωπα». Και συνέχισε και με άλλα αστέρια που έγραφαν : «Η φύση μάς φροντίζει όλους».

Εικόνα3

Προσωπική άποψη

Το βιβλίο αυτό μου αρέσει πολύ. Έχει πολύ όμορφες εικόνες και μια ιστορία συμβολική. Το κορίτσι έχει το όνομα της ηπείρου μας και τα αστέρια της ιστορίας, που είναι γεμάτα με ιδανικά, ταυτίζονται με τα κίτρινα αστέρια της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμβολίζουν την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αρμονία ανάμεσα στα μέλη κράτη. Όπως το κορίτσι μ΄ αυτά τα ιδανικά ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο και είναι ευτυχισμένο, έτσι και τα μέλη κράτη πρέπει να ζουν μ΄ αυτά για να συνυπάρχουν  και να δημιουργούν μια δεμένη και ευτυχισμένη Ευρώπη.

Επίσης μου αρέσει που τον παππού τον λένε Όμηρο και καταλαβαίνουμε ότι ο πολυταξιδεμένος αρχαίος βασιλιάς για τον οποίο μιλάει στην εγγονή του, είναι ο μυθικός μας ήρωας Οδυσσέας.

 Το βιβλίο αυτό το έχω διπλό. Όταν ήμουν πιο μικρός  πήγα με τους γονείς μου στην έκθεση βιβλίου στην παραλία Θεσσαλονίκης και το πήραμε  δωρεάν από το περίπτερο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Το δεύτερο μου το χάρισε το σχολείο μου πέρσι στην τελετή λήξης, όπου το κερδίσαμε εγώ και μια συμμαθήτριά μου, γιατί διαβάσαμε τα περισσότερα βιβλία από τα παιδιά της τάξης μας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

 Σας προτείνω να το διαβάσετε, γιατί στέλνει ωραία μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους. Θα δείτε και την ιστορία αναλυτικά. Δεν πωλείται στα βιβλιοπωλεία. Αν δεν μπορέσετε να το προμηθευτείτε από την Αντιπροσωπεία, μπορείτε να το διαβάσετε στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://op.europa.eu πληκτρολογώντας τον τίτλο του.
Εικόνα4
Κωνσταντίνος Καραλιόλιος – Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης