Φερδινάνδος Μαγγελάνος

Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος ήταν Πορτογάλος εξερευνητής του 15ου αιώνα. Είναι γνωστός για το ταξίδι του, που οδήγησε στην πρώτη καταγεγραμμένη περιήγηση γύρω από τον κόσμο. Ήταν ο πρώτος που διέσχισε τον Ειρηνικό ωκεανό, τον οποίο ονόμασε έτσι επειδή ήταν πολύ ήσυχος.

Εικόνα2

Ο Μαγγελάνος γεννήθηκε γύρω στο 1480. Καταγόταν από οικογένεια Πορτογάλων ευγενών. Λόγω αυτής της κληρονομιάς υπηρέτησε ως ακόλουθος της βασίλισσας σε ηλικία μόλις 10 ετών. Πέρασε χρόνια μελετώντας κείμενα για ουράνια πλοήγηση, αστρονομία και χαρτογραφία.

Εικόνα1

    Σε ηλικία 15 ετών έγινε μέλος του πορτογαλικού στόλου και το 1505 ταξίδεψε στην ανατολική Αφρική. Πήρε μέρος επίσης στη Μάχη του Ντιου το 1509, στην οποία τα αιγυπτιακά πλοία καταστράφηκαν από τους Πορτογάλους στην Αραβική θάλασσα. Μερικά χρόνια αργότερα, εξερεύνησε τη Μαλάκκα, περιοχή η οποία βρίσκεται στη σημερινή Μαλαισία. Το 1514, κι ενώ υπηρετούσε στο Μαρόκο, τραυματίστηκε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του περπατώντας με μπαστούνι. Το 1517 παίρνει την απόφαση να μετεγκατασταθεί στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια των τριών ετών, αφότου έφυγε από την Πορτογαλία, μελέτησε εκτενώς όλους τους νεότερους χάρτες πλοήγησης.

Εικόνα4

Όπως πολλοί άλλοι θαλασσοπόροι εκείνη την εποχή, κατάφερε να καταλάβει από ελληνικά κείμενα, ότι η Γη είναι στρόγγυλη. Έτσι το 1519 διοργάνωσε μια εκστρατεία με πέντε πλοία υπό ισπανική σημαία με στόχο να βρει μια δυτική διαδρομή προς τις νήσους Μολούκες της Ινδονησίας, γνωστά εκείνη την εποχή ως Νησιά Μπαχαρικών και ηγήθηκε της αποστολής. Αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης του Στενού του Μαγγελάνου.

Παρόλο που δολοφονήθηκε στις Φιλιππίνες το 1521 κατά τη διάρκεια μιας μάχης με τους ιθαγενείς, η αποστολή ολοκληρώθηκε με την περιήγηση του εναπομείναντος πλοίου Βικτόρια γύρω από τη Γη το 1522, αποδεικνύοντας τη σφαιρικότητα της Γης.

Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος πέθανε σε ηλικία 41 ετών.

Πηγές κειμένου:  https://el.wikipedia.org

                                https://www.iellada.gr

Πηγές εικόνων:    https://el.wikipedia.org

                                https://deyteros.com

                                https://www.iellada.gr

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης:

Αλέξανδρος  Παρδάλης

Κωνσταντίνος  Καραλιόλιος

Λουκάς  Βογιατζής

Σταύρος  Αρχιτεκτονίδης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης