Παρουσίαση ενός μουσείου που επισκεφτήκαμε – Παλιά Βουλή

Το μουσείο που θα σας παρουσιάσουμε είναι η Παλιά Βουλή, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Σταδίου κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Το επισκεφτήκαμε τέλη Φεβρουαρίου όταν πήγαμε τριήμερη σχολική εκδρομή στην Αθήνα. Κουραστήκαμε βέβαια στη διαδρομή με το λεωφορείο, αλλά άξιζε, καθώς είδαμε πολλά αξιοθέατα και ωραία μουσεία, όπως την Ακρόπολη, το μουσείο της Ακρόπολης και αυτό της Παλιάς Βουλής.

Παλιότερα στο κτήριο αυτό ήταν η Βουλή, ενώ σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Στην είσοδο του μουσείου υπάρχει μια μικρή πλατεία, όπου εκεί βρίσκεται το άγαλμα του Κολοκοτρώνη.

Στο μουσείο υπάρχουν πολλές αίθουσες χωρισμένες σε διαφορετικές κατηγορίες όπως: Βυζαντινά Χρόνια, Τουρκοκρατία, πρόσωπα ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης κ.ά.

Παλιά Βουλή 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπαίνοντας μέσα, πρώτη εντύπωση μας έκανε η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, λόγω του ότι ήταν πολύ ακριβής στα σημερινά σύνορα της Ελλάδας. Πιο μέσα είδαμε κάδρα με αυτοπροσωπογραφίες των Ηρώων της Επανάστασης των Ελλήνων. Αργότερα είδαμε τον θρόνο του βασιλιά Όθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας, όπως και τη στολή της Αμαλίας.

Τα εκθέματα ήταν όλα πολύ εντυπωσιακά. Υπήρχαν πολλοί πίνακες ζωγραφικής, γελοιογραφίες, όπλα και ρούχα της εποχής, και πολλά άλλα.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η αίθουσα των συνεδριάσεων, το Κοινοβούλιο της Παλιάς Βουλής, στην οποία πήγαμε στο τέλος και καθίσαμε στα έδρανά της.

Παλιά Βουλή 4

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα εκθέματα που μας έκαναν όμως τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν δύο. Το πρώτο ήταν η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη, που βρισκόταν σε ένα μικρό αγγείο, και μας έχει δημιουργηθεί η απορία, το πώς έχει διατηρηθεί η καρδιά αυτή μετά από τόσα χρόνια. Το δεύτερο ήταν η περικεφαλαία και η στολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που το μέγεθός της ήταν τόσο μικρό για έναν τόσο μεγάλο πολεμιστή.

 

Παλιά Βουλή 5

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Παλιά Βουλή είδαμε και μάθαμε πολλά ωραία πράγματα. Μάθαμε για το πώς λειτουργούσαν τότε τα πράγματα, και επίσης λεπτομέρειες για γνωστούς ήρωες, που δεν είχαμε ξανακούσει και δει ποτέ.

Αναρωτηθήκαμε πώς είναι τόσα καλά διατηρημένα τα εκθέματα, αλλά και το κτήριο, αν και έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια.

Παλιά Βουλή 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επίσκεψη στην Παλιά Βουλή μας έκανε να νιώσουμε μια απορία μέσα μας, επειδή σκεφτήκαμε ότι δεν ξέραμε σχεδόν τίποτα για εκείνες τις εποχές. Σκεφτήκαμε επίσης πόσο τυχεροί είμαστε που υπάρχει αυτό το μουσείο και μπορούμε να δούμε αντικείμενα, που τα βλέπουμε μόνο μέσα από τα βιβλία.

Αισθανθήκαμε χαρά και υπερηφάνεια για όσους πολέμησαν και αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Προτείνουμε σε όποιον είναι ή σκοπεύει να πάει στην Αθήνα, να επισκεφτεί την Παλιά Βουλή. Αξίζει!

 

Πηγές εικόνων:

https://athensattica.com

https://podilato98.blogspot.com

https://www.tripadvisor.com.gr

https://oikohouse.wordpress.com

https://www.archaiologia.gr

 

 

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης:

Χρυσοβαλάντης  Αρμουτσής

Κωνσταντίνος  Καραλιόλιος

Ραφαήλ  Μέτσιος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης