Θωρηκτό Αβέρωφ – Ένα μουσείο που μας εντυπωσίασε

Το Θωρηκτό Αβέρωφ το επισκεφτήκαμε κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκπαιδευτικής επίσκεψής μας στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2024.

Κατασκευάστηκε το 1911.

Αρχικά μας έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο μεγάλο ήταν. Ένας ναύτης μας έκανε την ενημέρωση και την ξενάγηση. Μας είπε ότι είχε ύψος περίπου 20 μέτρα, ενώ το μέρος του πλοίου που βρίσκεται κάτω από το νερό είναι περίπου 7,5 μέτρα.

Διαθέτει 4 μεγάλα κανόνια, 2 στην πλώρη και 2 στην πρύμνη, ενώ κάτω από τα κανόνια βρίσκονται οι οβίδες.

Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το εκκλησάκι που υπάρχει στο πλοίο, κάτι που δε συνηθίζεται σε άλλα πλοία.

Επίσης, μας τράβηξε την προσοχή η ελληνική σημαία, γιατί ήταν τεράστια. Μάλιστα, ο ναύτης – ξεναγός μάς ενημέρωσε ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σημαία που υπάρχει στην Ελλάδα.

20240225_131544

20240225_141105

Φυσικά, επισκεφτήκαμε και το εσωτερικό του πλοίου. Είδαμε τις αιώρες που χρησιμοποιούσαν οι ναύτες για να κοιμούνται, το αμπάρι που έβαζαν το κάρβουνο, το οποίο χρησιμοποιούσαν για να κινείται το πλοίο, το γραφείο του καπετάνιου, την κουζίνα όπου υπήρχε και ένας φούρνος, καθώς και μία μεγάλη τραπεζαρία η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, όταν θέλουν να συνεδριάσουν οι ανώτεροι αξιωματικοί.

Φεύγοντας από το Θωρηκτό Αβέρωφ αναρωτηθήκαμε πώς θα ήταν άραγε η ζωή των ναυτών, όταν το πλοίο ταξίδευε στις θάλασσες αλλά και πώς κατάφεραν να το διατηρήσουν σε τόσο καλή κατάσταση μέχρι σήμερα!

Σταύρος Αρχιτεκτονίδης, Ιωάννα Κύργια, Αλέξανδρος Παρδάλης – Στ΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης