Τα έθιμα του Πάσχα στην Κύπρο

 

Η Λαμπρατζιά

Ένα φλογερό έθιμο που γίνεται στην Κύπρο είναι η Λαμπρατζιά. Η Λαμπρατζιά είναι ένα έθιμο που γίνεται στο προαύλιο της εκκλησίας μετά τη θεία λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου. Με αυτόν τον τρόπο, λένε, ότι καίνε τον Ιούδα. Καίνε τα ξύλα που έχουν μαζέψει από τις προηγούμενες μέρες και μαζί με τα ξύλα καίνε τον Μάρτη.

Η Φλαούνα

Ένα ακόμα έθιμο που συνηθίζουν να κάνουν, είναι οι φλαούνες. Οι φλαούνες είναι ψωμάκια με γέμιση διαφόρων τυριών που τα φτιάχνουν οι γιαγιάδες και τα πάνε στην εκκλησία για να μοιράσουν την ημέρα της ανάστασης. Είναι παραδοσιακό κυπριακό πασχαλινό έδεσμα που τρώγεται μετά την Ανάσταση.

Τσάρκες

Ακόμα το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ στο προαύλιο της εκκλησίας μαζί με την Λαμπράτζια ρίχνουν τσάκρες (κροτίδες). Αυτό το κάνουν για να δείξουν τον θυμό τους για τον Ιούδα.

Σούβλισμα αρνιού και βάψιμο αυγών

Επίσης, τα δύο πιο συνηθισμένα έθιμα που υπάρχουν και στην Ελλάδα, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών και το σούβλισμα του αρνιού είναι πολύ διαδεδομένα και στην Κύπρο.

 

Εργασία :Ευαγγελία Σιβιτανίδου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης