Πρόγραμμα «Οδυσσέας»

 

1

2

Το ΣΤ1 του 18ου Δημοτικού Ευόσμου χτίζοντας γέφυρες και καταργώντας αποστάσεις συνδέεται εξ αποστάσεως με σχολεία της Κρήτης και ταξιδεύει με βάρκα την ελπίδα και τον ενθουσιασμό των παιδιών για να συναντήσει τον Οδυσσέα

 

Αν και βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ1 αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Οδυσσέας 2021 και να συμπλεύσουν μαζί με άλλα δύο δημοτικά σχολεία σε ένα ταξίδι γνώσεως και δημιουργίας.

Το πρόγραμμα Οδυσσέας υλοποιείται εδώ και 20 χρόνια. Έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα 4.000 παιδιά, 130 εκπαιδευτικοί και 70 σχολεία. Υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και φέτος έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Σχολικής εξ Αποστάσεως εκπαίδευσης που διανύει σήμερα την 3η δεκαετία. Σκοπός του είναι να ενθαρρύνει τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των μαθητών/ητριών μέσω της παιδαγωγικής αξιοποίησης των Τ.Π.Ε..

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα και, συγκεκριμένα, μαθητές/ήτριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης.

Το Στ1 συνεργάζεται με δύο σχολεία της Κρήτης και, ειδικότερα, με το Δημοτικό Σχολείο Καλυβών Χανίων και το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου.

Η πρώτη μας τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαρτίου. Διήρκησε δυόμιση ώρες και τα παιδιά όλων των σχολείων με πολύ ενθουσιασμό και έκδηλη χαρά παρουσίασαν τους τόπους τους, τα σχολεία τους και, τέλος, τους εαυτούς τους.

3

 

4

 

5

Η δεύτερη τηλεδιάσκεψη έγινε την Παρασκευή 16 Απριλίου. Διήρκησε δύο διδακτικές ώρες και τα παιδιά μέσα από παιχνίδια και συζήτηση διατύπωσαν τις σκέψεις και τις απόψεις τους, για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και την καραντίνα, για τα θετικά που προέκυψαν μέσα από όλη αυτή την κατάσταση και, τέλος, αναφέρθηκαν στα μέτρα προσωπικής προστασίας και ασφάλειας που εφάρμοσαν καθ’ όλη αυτή την περίοδο.

6

 

7

Και τώρα τα παιδιά βάζουν πλώρη να εξερευνήσουν το θέμα του προγράμματος «Ζητείται ελπίς στην μετα-covid εποχή!»

Επηρεασμένοι από τον μεγάλο «έφηβο» συγγραφέα, Αντώνη Σαμαράκη, και τα 100 χρόνια που πέρασαν από τη γέννησή του, θα αναζητήσουν την ελπίδα.

 

9

 

Με όχημα την όρεξη και το μεράκι για τη γνώση, αρχίζουμε τη διερεύνηση και τη συνεργασία, ώστε να δημιουργήσουμε και να ανακαλύψουμε την ΕΛΠΙΔΑ!

Η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με μία πολύ ωραία μαντινάδα από τον Μιχάλη Κατή:

Θε μου και να ’ταν μπορετό

η θάλασσα να λείπει

και να ’ταν όλο μια στεριά

Θεσσαλονίκη Κρήτη

Οι εντυπώσεις των παιδιών του Στ1 από την πρώτη τηλεδιάσκεψη:

«Ό,τι κάναμε ήταν ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ!!! Εντύπωση, μου έκανε η προφορά μερικών παιδιών, η ιστορία με την καταπακτή και το πόσο όμορφα είναι τα μέρη που ζουν αυτά τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους. Μου άρεσε που σήμερα, αντί να μπούμε στο webex, για να κάνουμε μάθημα, μιλήσαμε με δύο τμήματα από ένα μέρος που είναι σχετικά μακριά από εμάς, την υπέροχη Κρήτη!!! Χαίρομαι πολύ που μέσα από όλο αυτό μάθαμε καινούρια πράγματα και που γνωρίσαμε κι άλλους ανθρώπους!!!»

Ιφιγένεια

«Μου άρεσε πολύ και θα ήθελα να το ξανακάνουμε, γιατί μου αρέσει να μαθαίνω πράγματα για αλλά παιδιά από αλλά μέρη της Ελλάδας. Είναι κάτι που μας βοηθάει πολύ να καταλαβαίνουμε τις συνθήκες ζωής σε εκείνες τις περιοχές.  Έχω να πω ότι η ώρα πέρασε πολύ γρήγορα σήμερα. Θα μου άρεσε πολύ να το κάναμε αυτό και του χρόνου! Μακάρι να ήμουνα με την ίδια τάξη και να ξανακάνουμε το πρόγραμμα με άλλα σχολεία!»

Χρήστος

«Μου άρεσε πάρα πολύ το πρόγραμμα και ανυπομονώ για την επόμενη φορά. Μου έκανε εντύπωση η προφορά μερικών παιδιών γιατί δεν έχω ξανά ακούσει κρητική προφορά.»

Στεφανία

«Μου άρεσε πολύ που δύο παιδιά μιλούσαν λίγο κρητικά. Πολύ ωραίες ήταν οι παρουσιάσεις όλων των παιδιών. Τέλος, χάρηκα που γνωρίσαμε αυτά τα καλά παιδιά και που μάθαμε πράγματα για την Κρήτη.»

Ευαγγελία

 «Εμένα μου άρεσε πολύ και η εμπειρία αυτή ήταν ό,τι καλύτερο έχω ζήσει!»

Μιχάλης

Ήταν τέλειο! Πιο πολύ μου άρεσε που τα παιδιά μας μιλούσαν και εμείς τους απαντούσαμε! »

Στράτος

 «Ήταν πολύ ωραία εμπειρία γιατί γνωρίσαμε τα άλλα παιδιά και πληροφορίες για το σχολείο τους»

Κωστής

«Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν άνοιξαν οι κάμερες και είδαμε  τα χαμόγελα  των παιδιών»

Φωτεινή

«Μου άρεσε πάρα πολύ και την επόμενη φορά εύχομαι να είναι ακόμα πιο ωραία»

Έρικα

«Μου άρεσε πάρα πολύ η εμπειρία αυτή και οι παρουσιάσεις των δυο σχολείων, γιατί είχαν ενδιαφέρουσα ιστορία»

Κωνσταντίνος Κ.

«Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν όλοι μιλήσαμε για τον εαυτό μας»

Λευτέρης Κ.

«Η τηλεδιάσκεψη αυτή μου άρεσε πάρα πολύ καθώς και οι πληροφορίες που μάθαμε για τα 2 σχολεία»

Αμαλία

«Μου έκανε εντύπωση πως το ένα από τα δύο σχολεία  έχει έξω κυλικείο και ένα γήπεδο μπάσκετ που ήταν πολύ ωραία χρωματισμένο. Είμαι πολύ χαρούμενος που το κάνουμε αυτό το πρόγραμμα!»

Βασίλης

«Μου έκανε εντύπωση ότι γνωρίσαμε τις τάξεις τους και πού μένουν.»

Αναστασία

«Μου άρεσε πολύ όταν ρωτούσαμε τα παιδιά για τον τόπο τους, όταν μάθαμε κάποια πράγματα για αυτούς, όπως τον τόπο που μένουν και το σχολείο τους. Δυστυχώς, στο τέλος, έπεσε το δίκτυο και δεν πρόλαβα να γνωριστώ και να ακούσω όλα τα παιδιά.»

Κωνσταντίνα

«Μου άρεσε πάρα πολύ η παρουσίαση του σχολείου από τις Καλύβες Χανίων.»

Κωνσταντίνος

 

2 Σχόλια

  1. Ο Λουκιανός ,θέλοντας κάποτε να δει καινούργια πράγματα και να γνωρίσει τους κατοίκους που ζουν στην άλλη άκρη του ωκεανού, ταξίδεψε μαζί με άλλους σ” ένα καράβι που ξαφνικά άλλοτε πετούσε στον ουρανό κι άλλοτε έπλεε στη θάλασσα. Έτσι, λοιπόν, γνώρισε παράξενα πλάσματα, είδε το στρατό του Φεγγαριού να μάχεται με το στρατό του Ήλιου, νησιά που έπλεαν και άλλα εξωτικά και παράξενα μέρη. Ως και τον Οδυσσέα βρήκε, στη χώρα των Μακάρων, και την Καλυψώ, στο νησί της την Ωγυγία.
    Σας εύχομαι η ζωή σας να είναι ένα όμορφο ταξίδι με όμορφες περιπέτειες και πολλές εμπειρίες !

Υποβολή απάντησης