Λόγοι μετανάστευσης στην σημερινή εποχή

Λόγοι μετανάστευσης στην σημερινή εποχή

Οι λόγοι μετανάστευσης στην σημερινή εποχή δυστυχώς είναι αρκετοί και κάτι που δεν είναι τόσο απλό. Ο νούμερο ένα λόγος μετανάστευσης είναι τα οικονομικά προβλήματα. Αν σε μια χώρα επικρατεί οικονομική κρίση, τότε οι άνθρωποι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οπότε αναγκάζονται και εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Ένας άλλος πολύ κακός λόγος είναι ο πόλεμος. Αν σε μια χώρα επικρατεί πόλεμος, τότε τα παιδιά και οι γυναίκες που δεν μπορούν να πολεμήσουν φεύγουν και μεταναστεύουν σε ένα άλλο κράτος για μια καλύτερη ζωή. Για κάποιους ανθρώπους που δυσκολεύονται με τις συνθήκες ζωής που βιώνουν, η λύση της μετανάστευσης είναι μονόδρομος διότι, αν σε πληρώνουν με ψίχουλα ή είσαι άστεγος πρέπει να αφήσεις την πατρίδα σου και να ψάξεις το μέλλον σου σε μια άλλη χώρα. Και για τέλος ένας πολύ άσχημος λόγος είναι τα απολυταρχικά καθεστώτα και η δικτατορία. Δυστυχώς η κοινωνία μας, και συγκεκριμένα οι πολιτικοί βγάζουν αυστηρούς νόμους και εξαιτίας τους οι άνθρωποι μεταναστεύουν όμως καμιά φορά χωρίς επιτυχία.
Όπως για παράδειγμα οι γυναίκες στο Αφγανιστάν που πλέον θεωρούν οτι δεν αξίζουν απολύτως τίποτα σε αύτον τον μάταιο κόσμο! Οι νόμοι εκεί είναι τόσο αυστηροί και αν δεν τους ακολουθείς θα σε σκοτώσουν. Συγκεκριμένα οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα και  αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί τους περισσότερους. Μερικοί νόμοι είναι οι εξής: απαγορεύεται να κοιτάξεις άλλον άντρα εκτός απο τον δικό σου, πρεπει να φοράνε μπούρκα ακόμη και στο πρόσωπα και μόνο λίγο τα ματια να φαίνονται και η εκπαίδευση ειναι απαγορευμένη σε αυτές. Έυχομαι μια μέρα να σταματήσει όλο αυτό το κακό και να μπορέσουν οι γυναίκες αυτές να αποκτήσουν αυτό που τους αξίζει.

Ευγενία Κονιδάρη- Α΄ Γυμνασίου

Στην ζωγραφιά μου επέλεξα αρχικά να σχεδιάσω ένα μάτι καθώς μέσα από αυτό μπορούσα να εκφράσω τα συναισθήματα του φόβου, της λύπης και της έκπληξης, για αυτό το έφτιαξα δακρυσμένο. Μέσα στην κόρη του ματιού βλέπουμε ένα μικρό προσφυγόπουλο με δυο σακιά με τα υπάρχοντα του, να είναι λυπημένο, μαζεμένο από τον φόβο της προσφυγιάς. Είναι μόνο του μακριά από τον σπίτι του, και μπορεί να έχει χωρίσει από τους γονείς του. Έχω ζωγραφίσει και μια σκηνή με τα αρχικά της “ Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες “ και φλόγες που συμβολίζουν την καταστροφή που αναγκάστηκε να βιώσει το παιδί. Η εικόνα συμβολίζει όλους εμάς που βλέπουμε τον πόνο της προσφυγιάς. Είναι μια λυπηρή κατάσταση η οποία πρέπει να μας ξυπνήσει και να μας κάνει να βοηθήσουμε όπως μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους. Τέλος, μέσα από το μάτι και τον αντικατοπτρισμό του ήθελα να προβληματιστούμε όλοι καθώς μπορεί να γίνουμε και εμείς η αντανάκλαση στην κόρη κάποια στιγμή.

Στιγμιότυπο οθόνης 2024-12-03 170206

Δέσποινα Μηλάτου- Α΄ Γυμνασίου

Φέτος διδάσκω ιστορία στην πρώτη Γυμνασίου του σχολείου μας. Κάθε χρόνο προσαρμόζω το μάθημα ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο των μαθητών. Τολμώ να πω ότι ταπαιδιά δεν παύουν κάθε χρόνο να μας εκπλήσσουν ευχάριστα και να μας υπενθυμίζουν ότι έχουν προβληματισμούς και ελπίδα για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο χωρίςδιακρίσεις. Όταν τελειώσαμε το κεφάλαιο και την ανάλυση για τον Β΄ Αποικισμό έθεσα στους μαθητές το ερώτημα: «Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους μεταναστεύουν σήμερα οι άνθρωποι;» Ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία συμμετείχε όλο το τμήμα μιας και πολλά παιδιά ανέφεραν ως παράδειγμα τους γονείς τους που μετανάστευσαν πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους, ταξιδεύοντας ακόμα και χωρίς παπούτσια σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Ακολουθεί το κείμενο της Ευγενίας Κονιδάρη και η ζωγραφιά της Δέσποινας Μηλάτου εμπνευσμένη από την συζήτηση για την μετανάστευση και την προσφυγιά. Η ζωγραφιά συνοδεύεται και από κάποιες σκέψεις της μαθήτριας.

Ελένη Σαμοΐλη, Middle Mountain College News, 02/12/2024

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 380 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης