«Γιατί οι άνθρωποι που μας αγαπούν περισσότερο μπορεί να μας πληγώσουν πιο βαθιά;»
Με αφορμή την 25 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας «Ιt ends with us» από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς και την Κινηματογραφική Λέσχη Αργοστολίου στο θέατρο «Κέφαλος», το οποίο είχε φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα, το οποίο συμβολίζει ένα μέλλον πιο φωτεινό και αισιόδοξο, απαλλαγμένο από την έμφυλη βία. Η ταινία «Τελειώνει με Εμάς», είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της διάσημης συγγραφέως Colleen Hoover. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, δηλαδή οι Junior και Senior Ambassadors του Γυμνασίου Μεσοβουνίων με Λυκειακές Τάξεις παρακολουθήσαμε την ταινία. Να σημειωθεί ότι η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία παραμένει και σήμερα συχνό φαινόμενο στην Ευρώπη, πλήττοντας κυρίως γυναίκες και κορίτσια. Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει κανόνες για την καταπολέμηση αυτής της μορφής βίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης και δράσης για την εξάλειψή της.
Η ταινία αφηγείται τη ζωή μίας νεαρής κοπέλας με το όνομα Λίλι, η οποία έπειτα από τον θάνατο του πατέρα της κάνει μια νέα αρχή στη Βοστώνη. Εκεί πραγματοποιεί το όνειρο το οποίο είχε από μικρή, να δημιουργήσει δηλαδή το δικό της ανθοπωλείο. Παράλληλα, βρίσκει καινούργιους φίλους και γνωρίζει έναν νέο έρωτα, τον Ράιλ. Κατά τη διάρκεια της ταινίας μας αποκαλύπτεται και το παρελθόν της· πιο συγκεκριμένα, η οικογένειά της ήταν ήσυχη και φιλική μπροστά στον κόσμο, άλλαζε όμως όταν έκλειναν οι πόρτες… Το μόνο της στήριγμα ήταν ο εφηβικός της έρωτας, ο Άτλας, με τον οποίο μοιραζόταν τα προβλήματα, τα σχέδια και τα αμέτρητα όνειρά της… Μέχρι που αυτές οι δύο ζωές, η παλιά και η νέα, συγκρούονται. Ο Ράιλ, ο σύζυγός της, εξελίσσεται σε ένα άτομο βίαιο, διαφορετικό από αυτό που ερωτεύτηκε. Ο Άτλας βρίσκεται ξανά κοντά της και προσπαθεί να την προστατεύσει. Η Λίλι πρέπει τώρα να πάρει σημαντικές αποφάσεις· όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για το παιδί της… Θα άντεχε να υποστεί ό,τι περνούσε η μητέρα της; ΄Η έπρεπε να αντισταθεί;
Είναι πράγματι γεγονός πως το ζήτημα της βίας εις βάρος των γυναικών αποτελεί θέμα διαχρονικό και επίκαιρο. Όλοι μας, όχι μόνο οι νέοι άνθρωποι όπως εγώ, οφείλουμε να ενημερωνόμαστε, να προβληματιζόμαστε, να ευαισθητοποιούμαστε και εντέλει να δραστηριοποιούμαστε για την εξάλειψη του φαινομένου. Γι’ αυτό τον λόγο, συνιστά αδήριτη ανάγκη η πληροφόρησή μας από νεαρή ηλικία, ώστε όλοι εμείς, οι έφηβοι, να εξελιχθούμε σε ενηλίκους που θα αντιτίθενται στην έμφυλη βία.
Παράλληλα με την προβολή της ταινίας, η ομάδα των Πρέσβεων του σχολείου μας υπέβαλε ορισμένα ερωτήματα, τα οποία απάντησαν πρόθυμα οι υπεύθυνες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς Δήμου Αργοστολίου. Πρώτα απ΄ όλα, τέθηκε το ερώτημα σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει αντιληπτό από όλους μας ότι ένα κορίτσι στην ηλικία μου ή αργότερα και μία γυναίκα αποτελεί θύμα βίας. Η κα Στρακάτου Αναστασία, η ψυχολόγος του Κέντρου, μας επισήμανε ότι η απομόνωση ή η απομάκρυνση από το κοινωνικό περιβάλλον αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι αυτός ο άνθρωπος έχει υποστεί κάποια μορφή βίας που δεν του επιτρέπει να συζητά ή να συναναστρέφεται τους γύρω του. Στη συνέχεια, εκφράστηκε η απορία μας σχετικά με την απουσία δράσεων ευαισθητοποίησης για το ζήτημα αυτό από μικρή ηλικία. Σχετικά με αυτό το θέμα, η ψυχολόγος του Κέντρου, μας πληροφόρησε για την έναρξη προγραμμάτων ενημέρωσης σε πολλά σχολεία στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα μας τόνισε πως οι δράσεις αυτές αναντίρρητα πρέπει να ενισχυθούν.
Ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μία ακόμα συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και των μαθητριών του σχολείου μας. Άλλωστε, είναι φανερό ότι οι νέοι άνθρωποι νοιάζονται αληθινά για το συγκεκριμένο ζήτημα και επιδεικνύουν γνήσιο ενδιαφέρον για την οριστική εξάλειψή του. Η αθρόα, εξάλλου, προσέλευση του νεαρού πληθυσμού του νησιού μας εκείνο το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος» για την παρακολούθηση της ταινίας αποδεικνύει ακριβώς αυτή τη στάση.
Συμπερασματικά, οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ενεργά στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανάδειξη και εξάλειψη αυτού του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος. Είναι ευθύνη μας να ενωθούμε, ώστε να «τελειώσουμε» οριστικά με αυτό το νοσηρό φαινόμενο, προωθώντας μια κοινωνία που εγγυάται την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια για όλους.
Ασ μείνουμε στα λόγια της προταγωνίστριας:
«Το πέρασε η μητέρα μου…»
«Το πέρασα εγώ…»
«Ανάθεμά με αν επιτρέψω να το περάσει και η κόρη μου».
«Τελειώνει εδώ με εμένα και εσένα».
«Τελειώνει με εμάς».
Αφροδίτη Τζαννάτου, Middle Mountain College News, 30-11-2024