Ομιλείτε Ελληνικά

Ομιλείτε Ελληνικά

Στην εποχή στην οποία ζούμε, νομίζω όλοι μας ακούμε από τους μεγαλύτερους -είτε από τους γονείς μας είτε  από τα ΜΜΕ – πως οι γλωσσικές μας ικανότητες είναι μακράν χειρότερες από αυτές που κατείχαν εκείνοι ως παιδιά.

 Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Εγώ συμφωνώ εν μέρει  με την παραπάνω άποψη. Διαπιστώνω και ο ίδιος πως «τα ελληνικά» τα δικά μου και των συμμαθητών μου έχουν τρομερό περιθώριο βελτίωσης. Αυτό οφείλεται κατά τη γνώμη μου, στην εξέλιξη που έχουμε ως κοινωνία και την τάση μας να συντομεύουμε τα πάντα. Τι θέλω να πω με αυτό;

 Τα ΜΜΕ,  καταρχάς, ενώ μας κατακρίνουν για την συντομία, ταυτόχρονα μας εθίζουν σε αυτή. Ένας από τους κύριους τρόπους που κάποιος μπορεί να εξασκήσει «τα ελληνικά» του είναι η ανάγνωση και άλλος ένας η ακρόαση. Οι τελευταίες γενιές περνούν ένα συντριπτικά μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο διαδίκτυο διαβάζοντας και ακούγοντας ειδήσεις καθημερινά. Εάν τα ΜΜΕ  χρησιμοποιούν κατα κόρον ξένες λέξεις και επαναλαμβάνουν στερεότυπα τις ίδιες φράσεις που πουλάνε περισσότερο, νομίζω πως το να παραπονιούνται τα ίδια για τις κακές μας γλωσσικές ικανότητες, είναι παράλογο, μάταιο και υποκριτικό… Αν πραγματικά θέλουν να μας ευαισθητοποιήσουν, ώστε να γίνουμε καλυτεροι, θα πρέπει να δώσουν εκείνα το πρώτο παράδειγμα κατά την γνώμη μου.

 Σε αντίθεση με όλα όσα ανέφερα παραπάνω, η χρήση ξένων λέξεων, δεν μας κάνει μόνο κακό. Είναι καλό να μαθαίνουμε και να χρησιμοποιούμε ξένες γλώσσες χωρίς όμως να αλλοιώνεται η δική μας. Ευτυχώς, υπάρχει και το καλού γλωσσικού επιπέδου θέαμα και ακρόαμα. Η τριβή μας είτε με αυτό είτε με οποιοδήποτε “είδος” ενημέρωσης, μπορεί να θεωρηθεί τριβή με την γλώσσα, πράγμα που αυτομάτως μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι. Σίγουρα, το να διαβάζουμε ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο μας εξελίσσει πολύ περισσότερο γλωσσικά από το να βλέπουμε τις ειδήσεις. Αυτό δεν αναιρεί, όμως, τα παραπάνω. Οποιαδήποτε τριβή μας με την γλώσσα είναι προς όφελός μας και σίγουρα το να μην ασχολούμαστε καθόλου με αυτήν δεν θα μας βοηθήσει περαιτέρω.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω κάποια παραδείγματα ποιοτικού θεάματος που αφορούν τη μεταφορά λογοτεχνικών έργων στους τηλεοπτικούς δέκτες όπως “Το Νησί” ή “Το 10” ακόμη και ενημερωτικών εκπομπών όπως “Η Μηχανή του Χρόνου” ή και αστυνομικών σειρών όπως το “Έτερος Εγώ”. Οι δημιουργοί των τηλεοπτικών αυτών εκπομπών έδειξαν ιδιαίτερη επιμέλεια για την χρήση της γλώσσας. Πρόσφατα, το σίριαλ “Μαέστρο” αποτελεί μια ποιοτική ελληνική σειρά, της οποίας τα δικαιώματα απόκτησε το “Netflix”, η ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους όλου του κόσμου πλατφόρμα.

 Συμπερασματικά, δεν είναι μόνο τα ΜΜΕ που φταίνε… Φταίμε και εμείς οι χρήστες, καθώς υπάρχει και η καλή πλευρά των ΜΜΕ. Στο χέρι μας είναι να επιλέγουμε και να παρακολουθούμε την ποιοτική και όχι την εμπορευματοποιημένη και τοξική πλευρά τους. Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας!

 Νίκος Μπαρζούκας, Middle Mountain College News, 9/11/2022

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 335 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης