Η επανάσταση των νέων

Ένα πρωτοφανές κίνημα αναπτύσσεται στην εποχή μας ταράζοντας τα νερά στην αγορά εργασίας, δηλαδή πολλοί νέοι παγκοσμίως αρνούνται να εργαστούν για λόγους όπως οι χαμηλοί μισθοί και οι απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τις ΗΠΑ αλλά ραγδαία είναι η εξάπλωση του σε όλο τον κόσμο.

 Αρχικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη τα αίτια και τις συνέπειες αυτού του κινήματος. Πρώτα απ’ όλα, οι εργαζόμενοι ζητούν να αλλάξουν οι εργασιακές συνθήκες και κυρίως οι αυξημένες απαιτήσεις  των εργοδοτών με αποτέλεσμα αυτοί να δουλεύουν πολύ σκληρά και πολλές ώρες (από τις οποίες οι περισσότερες είναι αναγκαστικές υπερωρίες) με αποτέλεσμα να τους μένει χρόνος να ξεκουραστούν και να έχουν κοινωνική ζωή. Έπειτα, μεγάλο θέμα δημιουργεί η μείωση των μισθών, η καταπάτηση δικαιωμάτων όπως η ασφάλιση του υπαλλήλου, το ωράριο του και γενικά η εκμετάλλευση του εργαζόμενου. Εξάλλου, σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται και στον ψυχικό κόσμο του εργαζομένου, αφού πολλές φορές λόγω του ανταγωνισμού που επικρατεί ανάμεσα στους συναδέλφους αλλά και από την πίεση της δουλειάς, οι άνθρωποι νιώθουν άγχος, ανασφάλεια και γενικά αισθάνονται πολύ κουρασμένοι σωματικά και ψυχικά.

Αναντίλεκτα, υπάρχουν πολλές απόψεις ως προς αυτό το κίνημα, άλλες θετικές και άλλες αρνητικές. Η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική. Είναι δεδομένο ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μία αξιοπρεπή ζωή χωρίς να δουλεύει, αφού ζούμε σε ένα κόσμο, όπου τα πάντα «κινούνται» με βάση το χρήμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιος που δε δουλεύει να εξαρτάται από τα έσοδα της οικογένειας του και τα επιδόματα του κράτους. Βέβαια, με αυτό τον τρόπο ζωής δεν θα μπορεί οποιοσδήποτε να συντηρήσει την οικογένειά του. Έπειτα πολλοί εργοδότες απλά θα μετακινήσουν τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες τους σε μέρη που η ανεργία είναι υψηλή και δεν υπάρχει αντίσταση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μην υποχωρήσουν στην πίεση του κινήματος αυτού.

Αναμφίβολα, μπαίνουμε σε μία περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι αρνούνται να συμβιβαστούν με όρους εργασίας που τους καταπιέζουν. Η αντίδραση τους παίρνει βασικό χαρακτήρα και μπορούμε να ελπίζουμε ότι, αν συνεχίσει να έχει την ίδια ένταση, θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές στο χώρο της εργασίας.

Γεράσιμος Καββαδίας, Middle Mountain College News, 17-1-2023

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 347 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης