Εργασία ή εκμετάλλευση;

 Στις μέρες μας, ολοένα και περισσότερο γινόμαστε μάρτυρες παιδικής εκμετάλλευσης στον τομέα της εργασίας. Όλοι αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσε να μειωθεί αυτού του είδους η κακοποίηση. Αξίζει, άραγε,  να θυσιάζεται μία παιδική ψυχή στο βωμό του χρήματος;

Αναμφίβολα, σε υποανάπτυκτες κυρίως  χώρες αλλά ακόμη και στη χώρα μας συχνά αντικρίζουμε παιδιά που βγάζουν το χαρτζιλίκι τους ή ακόμη και τα προς το ζην πουλώντας μαντηλάκια σε φανάρια ή καθαρίζοντας παρμπρίζ αυτοκινήτων. Σε κάθε περίπτωση, λυπούμαστε αυτά τα παιδιά αλλά ίσως ακόμη και αυτά να είναι σε καλύτερη μοίρα από κάποια άλλα. Επεξηγώντας το παραπάνω, πολλά παιδιά από μικρή ηλικία δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια σε εργοστάσια είτε σε κέντρα διασκέδασης είτε σε κουζίνες εστιατορίων ρισκάροντας (συχνά με σύμφωνη γνώμη του γονέα ή του κηδεμόνα τους) την σωματική τους ακεραιότητα και καταστρέφοντας την παιδική τους ανεμελιά για ένα κομμάτι ψωμί σε πολλές περιπτώσεις.

 Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή -ακόμη πιο δύσκολα- να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Ο πιο σημαντικός εξ’ αυτών, που αξίζει να εισακουστεί,  είναι η  ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και η κρατική μέριμνα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως τα φτωχά παιδιά. Επίσης, σημαντική είναι η ενημέρωση για τις διαστάσεις του προβλήματος από μη κυβερνητικές οργανώσεις είτε από εκδηλώσεις του Δήμου είτε από το Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αναντίλεκτα, η ενημέρωση είναι ένα αόρατο όπλο στην μεγάλη φαρέτρα που διαθέτει ο απλός πολίτης με σκοπό την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Επίσης, καλό θα ήταν να γίνονται συχνότεροι έλεγχοι στα μαγαζιά και να «πέφτουν» πιο βαριές «καμπάνες» στους παραβάτες-ιδιοκτήτες. Τελευταίο -αλλά όχι λιγότερο σημαντικό- οι εργοδότες θα ήταν ευχής έργο να είναι πιο συνειδητοποιημένοι και να μην προσλαμβάνουν ανήλικους με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων, διότι εκτός της παραβίασης του νόμου περί παιδικής εργασίας, καταστρέφουν την παιδική ανεμελιά που είναι απαραίτητο να χαρακτηρίζει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση τους.

Εν κατακλείδι, η παιδική κακοποίηση στο χώρο της εργασίας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξασφαλίσει η κοινωνία μας πως τα παιδιά θα μείνουν για πάντα παιδιά. Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας…

Άγγελος Κάκιας, Middle Mountain College News, 21-01-2023

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 347 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης