27 Ιανουαρίου: Παγκόσμια ημέρα μνήμης θυμάτων Ολοκαυτώματος

Μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών:

«Σήμερα τιμάμε την μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα –και τα πολλά άλλα θύματα–  της άνευ προηγουμένου υπολογισμένης σκληρότητας και φρίκης».

 Στις 27 Ιανουαρίου, λοιπόν, κάθε χρόνο κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν, στη βάναυση περίοδο του Β” Παγκοσμίου Πολέμου που στιγμάτισε την ανθρωπότητα με τις φρικαλεότητές του. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία από τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005, διότι την 27η Ιανουαρίου του 1945, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον Σοβιετικό στρατό.

 Αντισημιτισμός 

Είναι το φαινόμενο διάκρισης και έχθρας προς τους Εβραίους. Παρόλο που το φαινόμενο  λέγεται πως πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαιότητα, τίποτα δεν συγκρίνεται με εκείνο του 20ο αιώνα. Η αναβίωση του στη Γερμανία μετά το τέλος του Α” Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) ήταν η απαρχή ατελείωτων βασάνων. Συγκεκριμένα, με αφορμή την περίοδο της οικονομικής κρίσης και τη νομοθεσία του Γ” Ράιχ, οι Εβραίοι στερήθηκαν ακόμα και τα ουσιαστικά δικαιώματά τους. Ύστερα, ακολούθησαν «πολιτικές τακτικές», όπως τα πογκρόμ, τα προγράμματα ευθανασίας που εξελίχθηκαν σε τάγματα θανάτου και τέλος τα στρατόπεδα εξόντωσης.

9

 Οι νεκροί

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν υπάρχει καταγεγραμμένος πουθενά στον κόσμο. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι αποτελέσματα έρευνας ιστορικών και ερευνητών μέσα από έγγραφα και αρχεία, τα οποία αφορούσαν απογραφές πληθυσμών, και κατασχεμένα έγγραφα των Γερμανικών Δυνάμεων. Περίπου 2 στους 3 Εβραίους που ζούσαν στη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους και το σύνολο των θυμάτων της γενοκτονίας τους ανέρχεται περίπου στα έξι εκατομμύρια. Οι εξοντώσεις, όμως δε σταμάτησαν εκεί· σοβιετικοί πολίτες, αιχμάλωτοι, ομοφυλόφιλοι, άτομα με αναπηρίες, Ρομά, χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες, πολιτικοί αντιφρονούντες έπεσαν θύματα του ναζιστικού καθεστώτος. Και στη χώρα μας, σε ανάμνηση του τραγικού αυτού ιστορικού γεγονότος υπάρχουν δεκάδες μνημεία σε ολόκληρη την επικράτεια της για την απότιση φόρου τιμής.

 Ο όρος «ολοκαύτωμα»

Ο όρος  έχει αρχαιοελληνική ρίζα, αφού προέρχεται από το ρήμα «ὁλοκαυτῶ» και σημαίνει «προσφέρω πλήρως καμένη θυσία». Πριν από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιούνταν συνήθως για την περιγραφή θανάτων ενός μεγάλου συνόλου ανθρώπων. Βέβαια, μετά το 1945 αποτελεί συνώνυμο της δολοφονίας των Εβραίων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Συνεπώς, χρησιμοποιείται η φράση «Το ολοκαύτωμα», αν και οι Εβραίοι το αποκαλούν επίσης και «shoah», δηλαδή «καταστροφή» στα Εβραϊκά.

 Σήμερα

Σήμερα, 83 χρόνια αργότερα, έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωθούμε για το συμβάν με ποικίλους τρόπους. Οι απερίγραπτες μαρτυρίες των θυμάτων και ανθρώπων που έζησαν υπό τις απάνθρωπες -μα ανθρώπινες για τους ναζιστές-  συνθήκες έχουν ακουστεί. Οι νεότερες γενιές είμαστε υπεύθυνες να μην αφήσουμε τα γεγονότα να ξεχαστούν και να χαθούν στον χρόνο. Είναι χρέος μας να μην παραμείνουμε αδιάφοροι, να είμαστε σε εγρήγορση και να μην αφήσουμε κανέναν να ξεχάσει, ώστε να προστατεύσουμε και να διεκδικήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο για εμάς όσο και για τους συνανθρώπους μας.

Ιωάννα Πατρικίου, Middle Mountain College News, 21-01-2023

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 331 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης