Body Shaming – Κοινωνικός Ρατσισμός

 Το «Body Shaming», δηλαδή τα αρνητικά σχόλια που δέχονται τα άτομα για την εμφάνισή τους έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας. Και αυτό, διότι έχουν δημιουργηθεί κάποια πρότυπα ομορφιάς, που προβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με βάση τα οποία άτομα που δεν μοιάζουν με αυτά σχολιάζονται υποτιμητικά και κακόβουλα για την διαφορετικότητα τους.

Αναντίλεκτα, αυτό το είδος ρατσισμού έχει πολλές συνέπειες. Αρχικά, δημιουργείται κακή ψυχολογία στο άτομο που δέχεται αρνητική κριτική. Έτσι, χάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του και επίσης του δημιουργούνται ανασφάλειες. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει πολύ άγχος, πριν βγει από το σπίτι, για την εμφάνισή του από φόβο μην γίνει ξανά θέμα σχολιασμού. Σε ακραία περιστατικά «Body Shaming» μπορεί το άτομο να πάθει κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, όπως βουλιμία ή ανορεξία και να οδηγηθεί σε κοινωνική απομόνωση, δηλαδή να   αρνείται να πηγαίνει στο σχολείο ή και στη δουλειά του ακόμη! Επιπλέον, σε αυτό το άτομο θα δημιουργηθεί η ιδέα πως η εμφάνιση μετράει περισσότερο από ό,τι ο χαρακτήρας και γενικά από τον εσωτερικό του κόσμο,  με αποτέλεσμα να αδιαφορεί για την μόρφωση και την σωστή συμπεριφορά του προς τους άλλους. Έτσι, μπορεί τελικά να αποκτήσει ένα ωραίο σώμα που θα έχει δημιουργήσει -όχι απαραίτητα με υγιή τρόπο- με στόχο να γίνεται ευκολότερα κοινωνικά αποδεκτό και να «απωθεί» τα αρνητικά σχόλια. Όλο αυτό οδηγεί στην αδιαφορία καλλιέργειας του πνεύματος και στην απασχόληση  μόνο με την εξωτερική εμφάνιση.

Εκτός από τις επιπτώσεις που έχει το  φαινόμενο  του «Body Shaming»  στο άτομο, δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες και για την κοινωνία, αφού το «θύμα» επιθυμεί να μοιάζει στο πρότυπο της τελειότητας, γίνεται υπερκαταναλωτικό και  σπαταλάει άσκοπα χρήματα για προϊόντα που δε χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό, αγοράζει οτιδήποτε υπόσχεται βελτίωση της εμφάνισης ή ακόμη ξοδεύει χρήματα σε ειδικούς για να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του (αισθητικές επεμβάσεις). Επιπρόσθετα, κάνει σπατάλες για να αγοράζει ότι καινούργιο ρούχο υπάρχει στην αγορά και «είναι στη μόδα». Άρα, εκτός του ότι  το άτομο επιβαρύνεται οικονομικά  και η κοινωνία του χαρακτηρίζεται ως υπερκαταναλωτική. Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων αποδυναμώνονται και γίνονται πιο επιφανειακές και εχθρικές, αφού ο ένας σχολιάζει τον άλλο. Τέλος, προωθείται η μαζοποίηση. Με αυτό τον όρο εννοούμε πως όλοι προσπαθούν να γίνουν ίδιοι με τα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς, με αποτέλεσμα να χάνουν την μοναδικότητα και την διαφορετικότητά τους και να δημιουργούνται μάζες πανομοιότυπων ανθρώπων χωρίς προσωπική βούληση.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως το να σχολιάζει κάποιος την εμφάνιση του άλλου δημιουργεί πολλά προβλήματα κυρίως στο «θύμα» αλλά και στην κοινωνία εν γένει. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν ο άνθρωπος να περιορίσει  την τάση να κατακρίνει και να σχολιάζει, καθώς και ο ίδιος μπορεί να βρεθεί στη θέση του άλλου…

file7ir1vo46dq1tfsrt8w0-1059612-1639202882

Κατερίνα Γαλιατσή, Middle Mountain College, 05-02-2023

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 347 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης