ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Πυθαγόρας και Ευκλείδης

Η φιλοσοφία είναι ιδιαίτερη πνευματική δραστηριότητα στην οποία καταφεύγουμε όταν μας απασχολούν παράδοξα οριακά ερωτήματα που αφορούν την σκέψη μας. Ένας φιλόσοφος δεν αρκείται στο να διατυπώσει πώς έχουν τα πράγματα, αλλά προχωρά και σε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να είναι. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα διακεκριμένων φιλοσόφων που εξέλιξαν σε μεγάλο βαθμό των πολιτισμό της χώρας.

Αρχικά, ο Πυθαγόρας ο Σάμιος ήταν αρχαίος Ίωνας φιλόσοφος και ιδρυτής του Πυθαγορισμού. Γεννήθηκε το 570 π.Χ. και πέθανε το 500-490 π.Χ. Οι πολιτικές και θρησκευτικές του διδασκαλίες ήταν γνώστες στην Μεγάλη Ελλάδα και επηρέασαν της φιλοσοφίες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Στον ίδιο αποδίδονται πολλές μαθηματικές και επιστημονικές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένου του Πυθαγορείου θεωρήματος, του Πυθαγόρειου Συντονισμού, και της σφαιρικότητας της Γης. Το μεγαλειώδης έργο του διακλαδίζεται σε πολλούς τομείς, όπως η μετεμψύχωση, ο μυστικισμός, η αριθμολογία τα μαθηματικά, η αστρονομία και η μουσική. Σημαντική παράλειψη θα ήταν αν δεν αναφέραμε πόσο καινοτόμος ήταν για την εποχή του.Μίλησε έμπρακτα για την ισότητα των δύο φύλων και επέτρεψε στις γυναίκες να παρακολουθούν τις διδασκαλίες του στην Πυθαγόρεια σχολή και μάλιστα με σπουδαίες διακρίσεις.

Ένας ακόμα επιφανής φιλόσοφος ήταν ο Ευκλείδης ο επονομαζόμενος ως ο «πατέρας» της γεωμετρίας με γνωστότερο έργο τα «Στοιχεία». Το κυριότερο γεωμετρικό αίτημα που διατύπωσε είναι το γεωμετρικό αίτημα που διατύπωσε είναι το ευκλείδειο αίτημα όπου η αλήθεια του είναι αδιαμφισβήτητη. Σε αυτό θεμελιώθηκε ολόκληρη η Ευκλείδεια Γεωμετρία, η οποία είναι απλή και κατανοητή. Άλλα έργα του Ευκλείδη είναι: «Δεδομένα», «Περί διαιρέσεων», «Πορίσματα», «Περί κωνικών τομών», «Ψευδάρια» και «Εισαγωγή ορμονική». Από τα έργα αυτά άλλα σώθηκαν αυτούσια και άλλα αποσπασματικά. Εκτός αυτών υπάρχουν και κάποια χαμένα έργα του όπως «τα Κοινωνικά» και η «Μηχανική».

Συμπερασματικά, ο Ευκλείδης και ο Πυθαγόρας υπήρξαν κάποιοι από τους σημαντικότερους φιλόσοφους της εποχής τους, αλλά και για τις επόμενες γενιές, έχουν αφήσει ένα σπουδαίο έργο στην πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας. Χάρις σε αυτούς (και πολλούς άλλους), τα νέα δεδομένα εκμάθησης αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τις νέες γενιές. Τα έργα τους μένουν ανεξίτηλα στο πέρασμα των χρόνων και το όνομα τους είναι η εγγύηση της ορθότητας των πραγμάτων.

Την εργασία εκπόνησαν οι μαθητές:

  • Γιάννης Κουλουμπαρίτσης,
  • ΔήμητραΡαυτοπούλου,
  • Δημήτρης Κουλουμπαρίτσης,
  • Ελένη Τζαμαρέλου ,
  • Κατερίνα Γαλιατσή,
  • Λορέτζο Σούλα.

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

                                                                        Αλεξάνδρα Αραγιάννη, Middle Mountain College News, 06-02-2023       

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 405 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης