Επίσκεψη Τροχαίας Αργοστολίου

Την Τρίτη 14-02-2023 επισκέφτηκε το σχολείο μας κλιμάκιο της τροχαίας Αργοστολίου με επικεφαλής τον Διοικητή, κ. Ισαουίλ Γεώργιος, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας, την οδική συμπεριφορά πεζών και οδηγών και τη διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης και συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα, η ενημέρωση είχε  σκοπό να μυήσει τους μαθητές στους βασικούς κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής, να μάθουν να ξεχωρίζουν και ν’ αντιμετωπίζουν τους κινδύνους στους δρόμους και να καλλιεργήσουν το έμφυτο σε κάθε άνθρωπο, ένστικτο της αυτοπροστασίας.

Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών από τροχαία ατυχήματα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς υπολογίζεται πως σχεδόν 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι (δηλαδή περίπου 3,4 χιλιάδες ανά ημέρα) χάνουν τη ζωή τους από αυτή την αιτία, με την πλειονότητα από αυτούς να είναι ηλικίας 15-29 ετών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι εάν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα από τις χώρες, το 2030 τα τροχαία θα προκαλούν 2.400.000 θανάτους ετησίως.

Όσο αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η κατάσταση παραμένει άσχημη, καθώς η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λόγοι που οφείλεται η αύξηση των τροχαίων 

Σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), η οδική συμπεριφορά των οδηγών στην Ελλάδα δείχνει πως οι οδηγοί δεν έχουν αντιληφθεί ότι μέσα στην πολυπλοκότητα της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων οι παράγοντες ταχύτητα και ασφάλεια δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων οδηγεί επιθετικά και με ταχύτητα ακατάλληλη για τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.


Στιγμιότυπο οθόνης 2023-02-17 192743

Παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των ατυχημάτων

Οι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των ατυχημάτων είναι η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες, τα υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας μοτοσικλετιστών, τα χαμηλά ποσοστά χρήσης ζώνης και κράνους, ιδίως στους συνεπιβάτες, η ανοργάνωτη και απροστάτευτη κυκλοφορία ευάλωτων χρηστών της οδού, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και με τη χρήση κινητού τηλεφώνου και η γενικευμένη επιθετική οδήγηση.

Οι κυριότερες από τις παραβάσεις στην Ελλάδα

Δυστυχώς στην χώρα μας η οδηγική συμπεριφορά και παιδεία βρίσκεται ακόμη σε μη ικανοποιητικά επίπεδα. Οι συχνότερες παραβάσεις που προκαλούν τροχαία στην χώρα μας είναι οι παρακάτω:

  • Η οδήγηση πάνω από τα επιτρεπτά όρια με υπερβολική ταχύτητα
  • Το προσπέρασμα από δεξιά
  • Η οδήγηση ακόμα και για λίγα δευτερόλεπτα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
  • Η παραβίαση των κόκκινων φαναριών
  • Η μη τήρηση της προτεραιότητας
  • Οι ελιγμοί ανάμεσα στις λωρίδες
  • Η κακή χρήση της σκάλας των φώτων που ‘’τυφλώνει’’ τα μπροστινά οχήματα
  • Η παραβίαση της απόστασης ασφαλείας από το μπροστινό όχημα
  • Η στάθμευση σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-02-17 192850

Ουρανία Τσούτση, Middle Mountain College News, 17-02-2023

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 336 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης