Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, φιλοξενήθηκαν η Διευθύντρια του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων Ράνια Τσούτση ,η Φιλόλογος και επιμελήτρια του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κ. Ηρώ Λαδά και οι μαθητές του λυκείου Μεσοβουνίων Κατερίνα Γαλιατσή, Γεράσιμος Καββαδίας και Γεράσιμος Πατρίκιος.
Η κ. Ράνια Τσούτση, η Κατερίνα Γαλιατσή και ο Γεράσιμος Καββαδίας μίλησαν για το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν.
Στην ουσία θα έχουμε μία κάρτα μέλους».
«Τα μικρά σχολεία σ αυτή τη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία έχουν ένα οικογενειακό κλίμα, αυτό που έχει χαθεί στα τεράστια συγκροτήματα που ο ένας δεν γνωρίζει τον άλλον. Εμείς αν παρουσιαστεί ένα πρόβλημα είμαστε σε άμεση επαφή με τον γονέα , με τον συνάδελφο και με τα παιδιά , για αυτό τα περιστατικά παραβατικότητας και bulling είναι πάρα πολύ περιορισμένα. Το πρόβλημα με το bulling έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις, γι αυτό κι εμείς με το πρόγραμμα Erasmus που κάνουμε τώρα, εστιάσαμε σ αυτόν ακριβώς τον τομέα. Εκεί βέβαια χρειάζεται και η βοήθεια της πολιτείας, γιατί δεν αρκεί μόνο να μάθουμε καλές τεχνικές , πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο που στηρίζει τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών. Έχουμε την ευτυχία να έχουμε στο σχολείο μας και σχολική ψυχολόγο φέτος μία φορά την εβδομάδα, το διεκδικήσαμε και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας μας βοήθησε γιατί το σχολείο μας είναι απομονωμένο».
Κατερίνα Γαλιατσή (μαθήτρια): « Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αναζητούμε την αρνητική και την θετική πλευρά από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως μελετάμε πως οι νέοι σήμερα μπορεί να σφυρηλατήσουν την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Αυτές τις ερωτήσεις τις κάνουμε στους ανθρώπους που συναντάμε από την τοπική αυτοδιοίκηση ,την κεντρική πολιτική και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (Μειμαράκη, Αρβανίτη κλπ). Μέσα από αυτή την διαδικασία στοχεύουμε να μάθουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα θετικά και τα αρνητικά της και που βοηθάει εμάς τους μαθητές και την κοινωνία γενικότερα».
Γεράσιμος Καββαδίας (μαθητής) : « Παράλληλα ερχόμαστε σε επαφή με Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, αιρετούς της Περιφέρειας , των Δήμων, εκπροσώπους τοπικών φορέων και θεσμών. Οργανώνουμε συνεντεύξεις, επεξεργαζόμαστε ψηφιακά το υλικό μας, αρθρογραφούμε, συνεργαζόμαστε με άλλα σχολεία και σταδιακά αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Είναι γεγονός, πως έτσι το σχολείο καθίσταται ανοιχτό στην κοινωνία μας. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, είναι ότι βλέπουμε τις διαφορετικές πλευρές του κάθε βουλευτή, Ευρωβουλευτή κλπ, του κάθε κόμματος στα ίδια ζητήματα, στην ίδια θεματολογία».
Το Σχολείο Μεσοβουνίων συμμετέχει και στην δράση που αφορά την στο διαγωνισμό: «Καν’ το ν’ ακουστεί 2023″ του European School Radio με το τραγούδι:
«World΄s Peace»
Σύνδεσμος για την ψηφοφορία: http://vote.europeanschoolradio.eu/contest2023/listeners/el/Song-likes-new.php?sort=id-asc&likio=1 Κωδικός: 8620 -Κατηγορία: Λύκειο -Ευρωπαϊκή Ένωση
Γεράσιμος Καββαδίας (Μαθητής): «Ήταν πάρα πολύ ωραία εμπειρία , μπήκαμε σε μια διαδικασία για πρώτη φορά , η Κατερίνα πρωταγωνιστεί και στο βίντεο κλιπ».
Ράνια Τσούτση (Διευθύντρια του Γυμνασίου): « Μας βοήθησε πάρα πολύ ο μουσικός Νίκος Σπηλιώτης και ο μαθητής Γερασιμάγγελος Αντύπας έγραψε τη μουσική και τους στίχους. Αν μετρούσαμε τον χρόνο για όλα αυτά με τα οποία ασχολούμαστε δεν θα είχε αξία. Είναι άπειρες ώρες, αλλά όταν κάνεις κάτι που αγαπάς και έχεις κοντά τα παιδιά –έχουμε γίνει μία παρέα, μια οικογένεια-, για μας αυτός ο χρόνος είναι διασκέδαση. Μέχρι τις 20 Απριλίου, μπορεί να μπαίνει κάποιος να ακούει το τραγούδι και αυτό κάθε φορά μετράει υπέρ μας. Το προωθούμε όπου μπορούμε και θεωρώ ότι πρέπει να επιβραβευθεί η προσπάθεια των παιδιών και όχι τα μέσα ηχογράφησης, γιατί αυτά ήταν πενιχρά».
Γεράσιμος Καββαδίας (Μαθητής): «Το να έχουμε κοντά μας τους καθηγητές μας και να μας στηρίζουν σε ότι κάνουμε, είναι ειλικρινά κάτι πολύ όμορφο. Αυτό που κάνουμε δεν μπορείς να το αναπτύξεις σε ένα σχολείο μεγάλο οπότε είναι θετικό να είσαι σε ένα μικρό σχολείο. Νιώθουμε πιο άνετα, πιο ελεύθεροι να επικοινωνούμε μαζί τους για τα πάντα και τους νιώθουμε περισσότερο φίλους μας , παρά καθηγητές».
Ράνια Τσούτση (Διευθύντρια του Γυμνασίου): « Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια στις 5 Απριλίου συμμετείχαν μαθητές από το σχολείο μας .Θα διοργανώσουμε και εμείς μία ημερίδα πάνω στο θέμα «Σχολεία Πρέσβεις».
Κατερίνα Γαλιατσή (μαθήτρια):- Για την περίοδο της πανδημίας του covid-19: « Την περίοδο της πανδημίας και με το σχολείο ήταν δύσκολα με την τηλεκπαίδευση και ήταν δύσκολο και με τις παρέες μας. Τώρα που έχουμε επιστρέψει στα σχολεία και με όλα αυτά που οι καθηγητές μας έχουν δώσει την δυνατότητα να ασχοληθούμε, αναπληρώνουμε τον χρόνο που χάθηκε εκείνη την περίοδο».
Πηγή: inkefalonia.gr