Έρευνα των μαθητών του τμήματος Β3
Η παρούσα έρευνα με θέμα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας Β΄ Γυμνασίου. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκε το Μάιο του 2022, από τους μαθητές του τμήματος Β3, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Κομνιανού Στέλλα. Στην αρχή συντάξαμε όλοι μαζί ένα ερωτηματολόγιο με τη χρήση της εφαρμογής Google Forms και προωθήσαμε τον υπερσύνδεσμο σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας που αποτελείται από 144 μαθητές. Τελικά, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε συνολικά 84 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, 22 από τα οποία συμπληρώθηκαν από μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, 32 από μαθητές της Β΄ Γυμνασίου και 30 από μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου.
Ακόμη, το 59,5% των μαθητών που απάντησαν ήταν αγόρια, ενώ τα κορίτσια είχαν συμμετοχή στο 40,5%.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνάς μας.
Σύμφωνα με την έρευνά μας το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια (82,1%) και προτιμούν τα παιχνίδια δράσης (72%), στρατηγικής (52%) και τα αθλητικά παιχνίδια (32%). Ακολουθούν στις προτιμήσεις τους τα παιχνίδια γνώσεων (20%), προσομοίωσης (18,7%) και λογικής (16%), ενώ τα παιχνίδια υπόδυσης ρόλων παίζονται από το 9,3% των εφήβων που δήλωσαν πως παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Οι περισσότεροι συμμαθητές μας (83,5%) παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια τόσο μόνοι τους όσο και με φίλους τους και μόνο 5 παιδιά (6,7%) απάντησαν πως παίζουν πάντα μόνα τους.
Στην ανοιχτής απάντησης ερώτηση “Τι σου προσφέρει το παίξιμο ηλεκτρονικών παιχνιδιών” οι περισσότεροι μαθητές απάντησαν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια προσφέρουν ψυχαγωγία, διασκέδαση και χαλάρωση. Ακόμη, κάποιες χαρακτηριστικές απαντήσεις που αξίζει να αναφερθούν είναι οι ακόλουθες: “Να ξεχνιέμαι από το άγχος του σχολείου και να επικοινωνήσω με φίλους μου που δεν μπορώ να δω”, «Διασκέδαση, αντανακλαστικά, γνώσεις και γνωριμίες”.
Οι συμμαθητές μας απάντησαν κατά 45,1% πως συνηθίζουν να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια καθημερινά, ενώ το 38% παίζει 2-3 φορές την εβδομάδα και μόνο το 16,9% παίζει μία φορά την εβδομάδα. Ακολούθως, οι περισσότεροι (64,8%) απάντησαν πως μέσα σε μια μέρα παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια συνήθως 1-2 ώρες. Τρεις έως τέσσερις ώρες παίζει το 23,9%, πέντε με έξι ώρες το 7% ενώ υπάρχουν και τρεις μαθητές (4,2%) που παίζουν πάνω από επτά ώρες.
Τα περισσότερα παιδιά απάντησαν πως τα αγαπημένα τους παιχνίδια είναι τα Fifa, League of Legends, Minecraft, Pes, GTA, Fortnite, PUBG και Call of Duty. Μάλιστα, τα παιχνίδια αυτά τα επιλέγουν γιατί τους αρέσει σε αυτά η δράση που έχουν (62,2%), τα γραφικά τους (52,7%), το θέμα τους (51,4%) και οι χαρακτήρες τους (39,2%).
Στην ερώτηση “Πόσες μέρες θα άντεχες χωρίς να παίξεις ηλεκτρονικό παιχνίδι;” είκοσι μαθητές (26,7%) απάντησαν ότι θα άντεχαν μία εβδομάδα, δεκαεννέα μαθητές (25,3%) έναν μήνα, δέκα μαθητές 3-4 μέρες και έντεκα μαθητές 1-2 μέρες. Κάποιοι θα άντεχαν για ακόμη περισσότερο καιρό. Ωστόσο, τέσσερις έφηβοι (5,3%) δε θα άντεχαν καμία μέρα χωρίς ηλεκτρονικό παιχνίδι.
Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμαθητών μας (81,3%) όταν παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν ξεχνούν να ικανοποιούν κάποιες βασικές τους ανάγκες (να πίνουν νερό, να τρώνε, να πηγαίνουν στην τουαλέτα). Το 17, 3% απάντησε, βέβαια, ότι το ξεχνάει μερικές φορές ενώ ένας μαθητής ότι το ξεχνά πάντα.
Η τελευταία ερώτηση του ερωτηματολογίου μας αφορούσε την αντίδραση των γονιών όταν τα παιδιά τους παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (70,7%) απάντησε ότι οι γονείς τους ενοχλούνται μόνο όταν παίζουν πολλές ώρες. Το 21,3% απάντησαν ότι οι γονείς τους δεν έχουν πρόβλημα να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ενώ δύο μαθητές (2,7%) είπαν ότι οι γονείς τους θυμώνουν.