Μπετόβεν: Ένας ξεχωριστός άνθρωπος

Επέλεξα να ασχοληθώ με τον Μπετόβεν γιατί δεν σταμάτησε να αγωνίζεται

Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ήταν Γερμανός συνθέτης και πιανίστας της κλασικής μουσικής. Θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών. Γεννήθηκε το 1770 στη Βόννη. Ήδη από μικρή ηλικία επέδειξε το ταλέντο που είχε στη μουσική, με τον πατέρα του, Γιόχαν βαν Μπετόβεν να είναι ο πρώτος του δάσκαλος. Σε ηλικία 21 ετών μετακόμισε στη Βιέννη, όπου εκεί πήρε μαθήματα από σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Μότσαρτ. Ο Μπετόβεν ήταν ένας άνθρωπος που, παρά τη μεγάλη φήμη του, προσπαθούσε πάντα για το καλύτερο. Το έργο του είναι τεράστιο. Συνέθεσε εννέα συμφωνίες, το μπαλέτο «Προμηθεύς», τη «Μεγάλη Λειτουργία» και πολλά άλλα.
Στα 29 του χρόνια ο σπουδαίος μουσικός ήρθε αντιμέτωπος με ένα τραγικό γεγονός: Ο άνθρωπος που χάρισε αυτές τις μοναδικές μελωδίες, άρχισε να χάνει σταδιακά την ακοή του, ώσπου αργότερα έγινε ολοκληρωτικά κωφός. Έτσι, το 1811, σταμάτησε να διευθύνει την ορχήστρα και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη σύνθεση.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη θλίψη στον Μπετόβεν, η οποία αποτυπώνεται και σε γράμμα του προς τους αδελφούς του, το 1802, με την παράκληση να διαβαστεί μετά το θάνατό του. Ωστόσο, ο άνθρωπος αυτός δεν εγκατέλειψε ποτέ το όνειρό του. Συνέχισε να γράφει μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε το 1827 στη Βιέννη.
Επέλεξα να ασχοληθώ με τον Μπετόβεν γιατί ήταν μια μεγαλοφυΐα στο χώρο της μουσικής και παρόλο που είχε αυτό το πρόβλημα υγείας, δε σταμάτησε την καριέρα του. Δε σταμάτησε να αγωνίζεται και να αποτελεί ένα μάθημα ζωής για όλους. Πραγματικά κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο, αν υπάρχει ισχυρή θέληση.
Μιχαήλ Τσιβγαδέλλης
Α΄Γυμνασίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης