Λαούτο

ΛΑΟΥΤΟ_Ασπα

Το λαούτο είναι ένα έγχορδο όργανο με σολιστικές δυνατότητες αλλά και συνοδευτικό άλλων οργάνων κυρίως του βιολιού, της λύρας ή του κλαρίνου στην ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Ούτι

Ούτι

 

Συγγενεύει με το ούτι. Η κύρια διαφορά τους είναι ότι το λαούτο έχει   μεγαλύτερο μπράτσο, ενώ το ούτι κοντό και φαρδύ χωρίς τάστα.

Στην ίδια οικογένεια ανήκουν κι άλλα όργανα όπως η λάφτα (Πολίτικο Λαούτο).

 

Λαούτο  Κρητικό .jpg

Λαούτο Κρητικό

λαούτο στεριανό νησιώτικο

Λαούτο στεριανό ή νησιώτικο

 

Στην Ελλάδα συναντάμε δύο είδη λαούτων. Το κρητικό και το στεριανό ή νησιώτικο.  Οι διαφορές τους είναι στο μέγεθος και στο κούρδισμα.

Το κρητικό λαούτο είναι μεγαλύτερο και κουρδίζεται μι, λα, ρε, σολ, ενώ το στεριανό και νησιώτικο είναι μικρότερο και κουρδίζεται λα, ρε, σολ, ντο, από κάτω προς τα πάνω.

 

 

Είναι όργανο με μεγάλες σολιστικές δυνατότητες, κάτι που μπορούμε να αντιληφθούμε ακούγοντας τον Βασίλη Τριάντη, καθηγητή στη Σχολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά, να παίζει λαούτο.

Δείτε το σχετικό Video πατώντας  εδώ.

Επίσης, πατήστε εδώ για να ακούσετε το τσάμικο Αρτα με λαούτο απο τον Βασίλη Τριάντη

Επίσης, το λαούτο  συνοδεύει συνήθως το βιολί,  τη λύρα, ή το κλαρίνο. Στην Κρήτη η χρήση του είναι πολύ διαδεδομένη και συνοδεύει λύρα, ενώ στην Κύπρο το  συναντάμε συνήθως να συνοδεύει βιολί.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν το λαούτο σαν κύριο όργανο, όπως ο Χαρούλης ή ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και όχι απαραίτητα σε παραδοσιακή μουσική, ενώ ο Μ. Τζουγανάκης που ασχολείται με την παραδοσιακή κρητική μουσική παίζει και αυτός λαούτο.

Πατήστε εδώ για να ακούσετε τον Χαρούλη να παίζει λαούτο και να τραγουδά «Σου μιλώ και κοκκινίζεις».

Επιμέλεια: Ασπασία Αποστόλου

Σχολιάστε

Top