Τεχνολογία: Ευχή ή κατάρα;

τεχνολογια

Τεχνολογία: Ευχή ή κατάρα;

Στις μέρες μας η τεχνολογία έχει πραγματοποιήσει αλματώδη πρόοδο. Έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, μας έχει διευκολύνει σε πολλούς τομείς και έχει πολλές θετικές εφαρμογές στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ωστόσο έχει δημιουργήσει και αρκετά προβλήματα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η τεχνολογία (κυρίως στη νέα γενιά) είναι ο εθισμός στις ηλεκτρονικές συσκευές, ο οποίος έχει πολλές αρνητικές συνέπειες. Αν τα παιδιά περνάνε όλη τη μέρα τους μπροστά από μια οθόνη, αντί να βγαίνουν έξω για να συναναστραφούν με τους φίλους τους και να αθλούνται, τότε είναι φυσικό να γίνουν παχύσαρκα και να έχουν δυσκολία στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους. Οι οθόνες εκπέμπουν μπλε ακτινοβολία, την οποία το σώμα  μεταφράζει ως ηλιακό φως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να μπερδεύεται και να νομίζει ότι είναι μέρα και έτσι τα παιδιά να μη νυστάζουν μέχρι αργά το βράδυ και να χάνουν τον ύπνο τους. Οι υπερβολική έκθεση στις οθόνες, επηρεάζει την όραση των παιδιών. Η σπονδυλική στήλη επιβαρύνεται  επίσης από τη στάση του σώματος αφού είναι διαρκώς καθισμένα στην καρέκλα ή ξαπλωμένα στον καναπέ.

Ωστόσο δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι υπάρχουν και κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα στη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών ευρύτερα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις σε αυτό το πεδίο επιτρέπουν στους ανθρώπους να βρουν έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο να κάνουν πράγματα. Η εκπαίδευση έχει προχωρήσει ευρέως λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης των υπολογιστών και οι μαθητές μπορούν να μάθουν σε παγκόσμια κλίμακα χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν τις αίθουσες διδασκαλίας τους. Η πρόσβαση στις πληροφορίες είναι πλέον πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε από μια συσκευή που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο όπως είναι το κινητό, το τάμπλετ ή ο υπολογιστής. Η τεχνολογία έχει αναπτύξει πολλά προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία στον τομέα της επικοινωνίας. Αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κινητά τηλέφωνα, τηλεδιάσκεψη και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

Η τεχνολογία και ειδικότερα η ηλεκτρονική σίγουρα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και απαραίτητο εργαλείο για την εξέλιξη μας. Όμως πρέπει να χρησιμοποιείται με το σωστό τρόπο και κυρίως με όρια και με μέτρο, ειδικότερα από τα παιδιά. Τότε μπορεί πραγματικά να αποτελέσει ευλογία και όχι κατάρα για την ανθρωπότητα.

                                                                         Παναγιώτης Γρίβας, Α1

Πηγές:

https://www.tsemperlidou.gr/i-social/technology-science/poia-provlimata-dimiourgei-technologia-sti-nea-genia

https://el.thpanorama.com/articles/tecnologa/10-ventajas-y-desventajas-de-la-tecnologa.html

https://www.dnews.gr/eidhseis/opinion/415911/chatgpt-evlogia-i-katara

Σχολιάστε

Top