Μαρί Κιουρί: Η ιστορία ενός θρύλου

Γράφει ο Βαφόπουλος Ιωάννης Γ3.

Μιας και η ημέρα της γυναίκας πλησιάζει, αποφάσισα να αφιερώσω αυτό το άρθρο  σε μια από τις πιο σπουδαίες γυναικείες προσωπικότητες που ξεχώρισαν στον τομέα της φυσικής και της χημείας, τη Μαρία Κιουρί

Τα νεανικά της χρόνια
Η Μαρί Κιουρί γεννήθηκε το 1867 στη Βαρσοβία, μέλος μιας ευκατάστατης οικογένειας. Από μικρή ξεχώριζε για τις ικανότητες της στο σχολείο, κυρίως όμως στα μαθηματικά και στη φυσική. Παρόλα αυτά η δυστυχία χτύπησε την πόρτα της οικογένειας της. Η μητέρα της και η αδερφή της πέθαναν από σοβαρές ασθένειες, ενώ ο πατέρας της έχασε μεγάλο μέρος του μισθού του, εξαιτίας κυβερνητικής δυσμένειας. Παρόλα αυτά, αποφοίτησε με επιτυχία το γυμνάσιο και το λύκειο. Κάτι που ποθούσε η Κιουρί ήταν να φοιτήσει σε ένα πανεπιστήμιο. Δυστυχώς για αυτήν, η γυναικεία παρουσία σε Πολωνικά πανεπιστήμια απαγορεύονταν και σαν να μην έφτανε αυτό , ο πατέρας της δεν είχε χρήματα για να φοιτήσει η Κιουρί στο εξωτερικό. Παράλληλα, για να φέρνει χρήματα στο σπίτι, αναγκάστηκε να διδάξει φυσική και χημεία σε πολλά παιδιά πλούσιων οικογενειών της εποχής.

Οι σπουδές στο Παρίσι
Το 1891, σε ηλικία 24 ετών, μετακόμισε στο σπίτι της μεγαλύτερης αδελφής της, στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή Θετικών επιστημών του πανεπιστημίου της Σορβόνης. Τα φοιτητικά της χρόνια ήταν δύσκολα λόγω των οικονομικών δυσκολιών που Μάλιστα κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο Καρτιέ Λατέν περιόρισε σε τόσο μεγάλο βαθμό τα γεύματα της, ώστε λιποθύμησε και αναγκάστηκε να επιστρέψει, στο σπίτι της αδελφής της. Αφού ανάρρωσε, επέστρεψε στο δικό της διαμέρισμα. Σημαντική οικονομική ενίσχυση για τη συνέχιση των σπουδών της έλαβε από ένα πολωνικό ίδρυμα, το οποίο της παραχώρησε υποτροφία 600 ρουβλιών. Η καθημερινή της ζωή περιλάμβανε διάβασμα και λίγες ώρες ύπνου, ενώ απέφευγε να κάνει παρέα με Γάλλους και διατηρούσε επαφές μόνο με λιγοστούς Πολωνούς φοιτητές και επιστήμονες. Τελικά η Μαρία Σκουοντόφσκα αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης με τα πτυχία των μαθηματικών, της χημείας και της φυσικής.

 

Το επιστημονικό της έργο
Κιουρι2Η Μαρία Κιουρί έγινε γνωστή για την ανακάλυψη του ραδίου και τις μελέτες για τη ραδιενέργεια.  Για την πρόοδο των ερευνών της, το πανεπιστήμιο της Σορβόννης τής παραχώρησε μια υπόγεια αποθήκη με στοιχειώδη εξοπλισμό. Παρ” όλες τις κακές συνθήκες που επικρατούσαν στο εργαστήριο, η Μαρία Κιουρί απέδειξε ότι η εκπομπή των ακτινών ήταν μια ιδιότητα των ατόμων του ουρανίου και ότι η ένταση της ακτινοβολίας που παραγόταν από το ουράνιο ήταν ανάλογη της ποσότητας. Η πιο σημαντική όμως παρατήρηση ήταν ότι μερικά ορυκτά ουρανίου παρουσίαζαν πολύ πιο ισχυρή ραδιενέργεια από το ουράνιο. Στις 18 Ιουλίου του 1898 η Κιουρί ανακοινώνει στην επιστημονική κοινότητα την ανακάλυψη ενός νέου στοιχείου, του πολωνίου, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της πατρίδας της Μαρίας Κιουρί. Στις 26 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους αναγγέλλεται από τη Μαρί Κιουρί η ανακάλυψη του ραδίου. Τα συγκεκριμένα στοιχεία είχαν ανιχνευθεί με τη βοήθεια της ραδιενέργειας. Επιπλέον, μίλησε πολύ για την Ραδιοθεραπεία και για τον μεταλλικό ράδιο. Τέλος, δημοσίευσε το 1906 ένα έργο σχετικά με την ραδιενέργεια.

Τίτλοι και διακρίσεις
Το 1903 η Μαρία Κιουρί έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης με βαθμό Άριστα. Τον ίδιο χρόνο το ζεύγος Κιουρί βραβεύθηκε με το Νόμπελ Φυσικής, ένα βραβείο ξεχωριστό για κάθε επιστήμονα. Το 1906 η Μαρία Κιουρί γινόταν η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που της δινόταν έδρα πανεπιστημίου, ενώ ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που έδωσε διάλεξη στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1911 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Χημείας από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Ως εκ τούτου, Είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ και ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε βραβεία Νόμπελ σε δύο διαφορετικές επιστήμες.
Η Κιουρί επισκέφτηκε την Πολωνία για τελευταία φορά στις αρχές του 1934. Λίγους μήνες αργότερα, στις 4 Ιουλίου 1934, πέθανε στο σανατόριο στο Πασί, στην Άνω Σαβοΐα, από απλαστική αναιμία που πιστευόταν ότι είχε προκληθεί από τη μακρόχρονη έκθεσή της στην ακτινοβολία.
Η Μαρί Κιουρί πρέπει να γίνει ένα παράδειγμα για όλους μας, καθώς όντας γυναίκα   κι έχοντας να αντιμετωπίσει τόσες δυσκολίες μπόρεσε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να γράψει το όνομα της στην λίστα των κορυφαίων επιστημόνων της ανθρωπότητας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης