Αξιοποίηση των αποβλήτων ελαιοτριβείου Κύκλωπας στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης

της Πόπης Πετράκη

Χαρακτηριστικό επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας αποτελεί η βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων παραγωγής ελαιοδένδρων, από την οικογένεια Κελίδη. Ο χρόνος δράσης αυτής της εφαρμογής είναι 19 χρόνια, από το 2004, με τα αποτελέσματά της να είναι αρκετά ικανοποιητικά.

Στην παραλιακή περιοχή Μάκρη Αλεξανδρούπολης, το ελαιοτριβείο Κύκλωπας, της οικογένειας Κελίδη, εφαρμόζει από το 2004 τη μέθοδο της αειφορικής διαχείρισης των αποβλήτων μίας παραγωγής 12.000 ελαιοδένδρων. Μέσω του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου και της διαχείρισης βιομάζας, ο Κύκλωπας δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιοαερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Βάλια Κελίδου, γεωπόνος και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας, αναφέρθηκε στις διαδικασίες της οικολογικής διαχείρισης: «Οι κτηνοτρόφοι παίρνουν καθημερινά τα φρέσκα φύλλα από την αποφύλλωση της ελιάς και ταΐζουν τα ζώα, ενώ ορισμένα γίνονται κομπόστ, αναμεμειγμένα με άλλα υλικά, που προορίζονται για τη λίπανση των χωραφιών. Ο πυρήνας μεταφέρεται καθημερινά με φορτηγό σε εργοστάσιο στη Λάρισα και γίνεται πυρηνέλαιο, ενώ μέρος του πυρήνα χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη για να θερμανθεί το ελαιοτριβείο».

Στο τέλος της διαδικασίας ελαιοποίησης, περίπου 6 βυτιοφόρα παίρνουν τα λύματα που παράγονται στο ελαιοτριβείο και τα πηγαίνουν στη Biogasko (Βιοαέριο Κομοτηνής). Eκεί, παράγεται ηλεκτρική και θερμική ενέργεια. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα υπολείμματα δεν πετιούνται, αλλά συλλέγονται και παστεριώνονται. «Στο τέλος, τα λύματα επιστρέφουν σαν βιολογικό λίπασμα στα χωράφια μας, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες λίπανσης», περιγράφει η κα Κελίδου. Η ίδια, πάντως, μεταφέρει με πικρία το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου υπάρχουν 2.000 μονάδες, έναντι 20 στη χώρα μας.

Πηγή: https://www.ypaithros.gr/epitiximena-paradeigmata-agroton-energeia/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης