Η Β’ Γυμνασίου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN…Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις φυσικές επιστήμες αλλιώς…!

αρχείο λήψης (4)

Της Ακτύπη Δήμητρας, Β1

Πέμπτη 11/04/2024

Ένας από τους βασικούς στόχους του σχολείου μας είναι να παροτρύνει και να  δραστηριοποιήσει τους μαθητές/τριες στη μελέτη των φυσικών επιστημών. Επιδίωξη μας είναι οι μαθητές/τριες του σχολείου μας να αποκτούν επιστημονικές γνώσεις και να έχουν την ικανότητα να τις χρησιμοποιούν καθώς επίσης να δείχνουν ενεργό ενδιαφέρον για την επιστήμη και την τεχνολογία και να κατανοούν την συνεισφορά τους στη διαμόρφωση του υλικού, πολιτισμικού και πνευματικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό το σχολείο μας επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) το οποίο στεγάζεται στη πόλη Γενεύη της Ελβετίας. Το CERN είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντα στον κόσμο το οποίο ιδρύθηκε το 1954 και είναι προϊόν της συνεργασίας πολλών ευρωπαϊκών (και όχι μόνο)  κρατών. Είναι η επιστημονική στέγη πάρα πολλών ερευνητών από όλο τον κόσμο οι οποίοι καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα επιστημονικών πεδίων. Σκοπός του είναι με την χρήση τεράστιων επιταχυντών σωματιδίων να ανακαλύψει τα υλικά από τα οποία αποτελείται το σύμπαν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτό λειτουργεί.

Στους μαθητές/τριες μας έγινε ξενάγηση στους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι ανιχνευτές σωματιδίων αλλά και σε τμήματα του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων (LHC). Επίσης τους έγινε παρουσίαση και ομιλία για τους σκοπούς και της ανακαλύψεις του ερευνητικού κέντρου.

Οι μαθητές/τριες μας ενθουσιάστηκαν από την πολύ υψηλή τεχνολογία αλλά και καινοτομία που έχει αναπτυχθεί σε αυτό το ερευνητικό κέντρο, από τον τεράστιο αριθμό επιστημόνων διαφόρων εθνικοτήτων και ειδικοτήτων που συνεργάζονται στα διάφορα πειράματα,  καθώς επίσης και από το γεγονός ότι μερικές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην επιστήμη της φυσικής των τελευταίων 60 χρόνων έγιναν εκεί. Επίσης εντυπωσιάστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι πολλές από τις τεχνολογικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους, όπως για παράδειγμα το internet ανακαλύφθηκαν σε αυτό το ερευνητικό κέντρο.

Τέλος μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η επίσκεψη μας στο CERN εκπλήρωσε τον σκοπό μας, δηλαδή την ενεργοποίηση των μαθητών/τριων μας στο να δείξουν ενεργό ενδιαφέρων για της φυσικές επιστήμες.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί

Παρασκευή Ξανθούλη, Λόη Σπυριδούλα &  Δημητρίου Θεοδώρα

Σχολιάστε

Top