ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2024

αρχείο λήψης (6)

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2024

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Το σχολείο μας σύσσωμο, διδάσκοντες/ουσες και μαθητές/τριες είχε το προνόμιο και την τιμή την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 να παρακολουθήσει, επ’ ευκαιρία της εφετινής Επετείου Μνήμης τού Ολοκαυτώματος, τη συναφή με το θέμα κινηματογραφική ταινία «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο», σκην. Αλεξ. Μαιολέττι (2021), στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Ρόδου.

            Τα έξοδα για την προβολή της ταινίας στο σχολείο μας ανέλαβε ευγενικότατα η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου, την οποία και ευχαριστήσαμε θερμά, καθώς δόθηκε σε όλους/ες μας η δυνατότητα να εγκλιματιστούμε στο κρίσιμο ζήτημα του Ολοκαυτώματος και να εντείνουμε ισχυρά τη στάση ζωής που ευθυγραμμίζεται στο ρητό «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»!.

Επίσης, σταθήκαμε τυχεροί/ές που συνεργαστήκαμε με τη γραμματέα της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης μας κα Κάρμεν Κοέν, ενώ μεγάλη ευγνωμοσύνη οφείλουμε στο Δρ. κο Ιωάννη Κρικώνη, ο οποίος μας παρουσίασε ευσύνοπτα την ιστορία των συμπολιτών μας Ροδιτών Εβραίων και μας έκανε να εμβαθύνουμε στη συνειδητή παραδοχή: πόσο λειψή μοιάζει η Ρόδος με την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας του νησιού μας!!!

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ»

Οι απαντήσεις των μαθητών/τριών του 6ου Γυμνασίου Ρόδου, που παρακολούθησαν την προβολή-προσφορά της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου επ’ αφορμή τής Επετείους Μνήμης τού Ολοκαυτώματος 2024.

Συναρπαστική, ενδιαφέρουσα, χαμός, φόβος, στενοχώρια, αδικία, καταστροφή, Ποτέ ξανά, λύπη, τρόμος, στεναχώρια, θρίλερ, τρόμος, θλίψη, φόβος, αδικία, λυπητερή, στενάχωρη, έλεος, παράνοια, παραφροσύνη, απανθρωπιά, τρόμος, Χίτλερ, interesante e veritá, ψυχοπλακωτική, αξιοθαύμαστη, παραλογισμός, παιδιά, αθωότητα, αδικία, θάνατος, θάλαμος, κρεματόρια, ναζί, πόνος, θλίψη, ανατριχίλα, πληροφοριακή, ενδιαφέρουσα, συγκινητική, θλιβερή, εντυπωσιακή, «σε γυρίζει πίσω στο χρόνο», εξευτελισμός, ανημποριά, αδικία, βασανιστήριο, κρεματόρια, έγκλημα, ναυτία, αγνός, θλίψη, λύπη, θάνατος, απελπισία, καταστροφή, έγκλημα, λύπη, αγωνία, έγκλημα, φόβος και αγωνία, άγχος, ανησυχία, φόβος, θυμός, αθωότητα, Ποτέ ξανά, «να μη διαφέρουμε τους άλλους, αν δεν είναι σαν εμάς», «εδώ που καίγονται τα βιβλία, σε λίγο θα καίνε ανθρώπους», «με βοήθησε να καταλάβω και να μπω στη θέση των αθώων Εβραίων μαθητών, οπότε ένιωσα λύπη και θυμό», «γιατί ήταν Εβραίοι», τρόμος, ανατριχίλα, ντροπή, σοκαριστική, συναρπαστική, βασανιστήριο, «καταπληκτική εξυπηρέτηση, πολύ οργανωμένη ταινία και ευχαρίστηση, διότι μαθαίνεις κάτι για τη χώρα σου συγκινητικό», «συγκινητική ταινία, μας κάνει να νιώθουμε τυχεροί που ζούμε», ψέματα-προπαγάνδα, ένα ανατριχιαστικό αριστούργημα, κακό, λυπηρή, απανθρωπιά., ψέματα, πρπαγάνδα, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!, θάνατος, φρίκη, «Ποτέ ξανά, ήταν αυτό που με εντυπωσίασε στην ταινία», τραγικό, τρόμος, πόνος, αδικία, Ποτέ ξανά., παράνοια, θάνατος, λύπη, έλεος, απανθρωπιά, παραφροσύνη, διωγμός, κόλαση, θλιβερή, ανατριχίλα και στεναχώρια, αίσχος, θλίψη, αδικία εις βάρος των Εβραίων, βαρβαρότητα, συγκινητικό, ανατριχίλα, βαρβαρότητα, απάνθρωπο, στενοχώρια, ανατριχίλα, ολική καταστροφή χωρίς λόγο, αγωνία, φόβος.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ 

Το 6ο Γυμνάσιο Ρόδου, η Διευθύντρια, οι διδάσκοντες και διδάσκουσες, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου εκφράζουμε ολόθυμα την ευγνωμοσύνη μας προς την Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου για την ανάληψη των εξόδων και τη σχετική προβολή της κινηματογραφικής ταινίας-δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ» (σκην. Αλ. Μαϊολέττι, σενάρ. Αντ. Κρεσέντσι, Αλ. Μαϊολέττι, Ελλάδα-Ιταλία 2021) με θέμα το Ολοκαύτωμα. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε ειδικά προς τη γραμματέα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου κυρία Κάρμεν Κοέν, που μόχθησε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης,  και το δρ. Κοινωνιολογίας, πολιτικό επιστήμονα κύριο Ιωάννη Κρικώνη, ο οποίος μας έκανε τη μεγάλη τιμή εξοικειώνοντάς μας με την ιστορία τών Ροδίων Ισραηλιτών.

Την ταινία που προβλήθηκε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Ρόδου υποδεχθήκαμε με συγκίνηση και σιωπή. Μας έφερε ενώπιον των ευθυνών μας ως ενεργών αλλά και μελλοντικών πολιτών της Ρόδου, πόλης που πάντα θα φέρει το στίγμα της εξολόθρευσης των Αθώων, Ηρώων και Μαρτύρων Ισραηλιτών, της πόλης μας που μένει λειψή εδώ και δεκαετίες, ανήμπορη να επαναφέρει τη χαμένη στο Ολοκαύτωμα καρδιά και ιστορία της. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

Σχολιάστε

Top