Ημέρα Ποίησης στις 2 Απριλίου

2 Απριλίου 2024

Με αφορμή την Ημέρα Ποίησης στις 2 Απριλίου και στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ασχοληθήκαμε στο τμήμα Γ3 με ένα ποιητικό είδος εισαγόμενο και ελάχιστα γνωστό, το «Χαϊκού».

3 44 3

5 3

  Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με γιαπωνέζικα χαϊκού αλλά και με τα «Δεκαέξι χαϊκού» του Σεφέρη, ένιωσαν συναισθήματα και εξέφρασαν τις σκέψεις τους ελεύθερα.

  Με ενθουσιασμό, δουλεύοντας σε ομάδες, δημιούργησαν τα δικά τους ποιήματα.     Αποφασίσαμε δε από κοινού να επεκτείνουν τη θεματολογία πέρα από τη φύση και τις εποχές, προκειμένου να αποδώσουν και προσωπικούς προβληματισμούς και απόψεις.

2 2

Το χαϊκού (ιαπ.: 俳句, «αστείος στίχος») είναι μια ιαπωνική ποιητική φόρμα.

  Παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση ή σε έναν, χωρισμένο με κενά. Το χαϊκού είναι με συνολικά 17 συλλαβές η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο.

  Περιγράφει μια εικόνα της φύσης και δίνει στοιχεία για την εποχή του χρόνου μέσα από εποχιακές λέξεις (Κίγκο). Υπάρχουν επίσης ποιητές χαϊκού οι οποίοι ακολουθούν μια πιο ελεύθερη φόρμα.

  Ο ιδρυτής του σύγχρονου χαϊκού ως αυτόνομη μορφή ποίησης ήταν ο Μασαόκα Σίκι, ο οποίος επίσης διαμόρφωσε τον όρο χαϊκού (από τους παλιότερους χαϊκάι ή χόκκου).

Ένα χαϊκού διαβάζεται σε μια αναπνοή.

Ίσως ο πιο επιφανής Έλληνας που έγραψε χαϊκού είναι ο Γιώργος Σεφέρης («Δεκαέξι χαϊκού», Τετράδιο Γυμνασμάτων (1928-1937)) και θεωρείται ο εισηγητής των χαϊκού στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της ΑΙ οπτικοποίησαν τα συναισθήματά τους και τα μετέφεραν σε εικόνες δικής τους έμπνευσης και δημιουργίας! 

Διδάσκουσα εκπ/κός

Κερασία Μπουκουβάλα

Σχολιάστε

Top