Το νησί των Ιπποτών

slider2016-12-02-01

Της Σαββή Σεβαστής , Α3

Το νησί των Ιπποτών

Η Ρόδος, το νησί των Ιπποτών, είναι γεμάτη ιστορία, αξιοθέατα και όμορφα μέρη που μπορούν να προσφέρουν σε κάποιον τα πιο ωραία συναισθήματα.

Η Ρόδος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο μεγαλύτερο της Ελλάδας. Έχει έκταση 1.400,684 τ.χλμ και το ψηλότερο βουνό της είναι ο Αττάβυρος με ύψος 1.216 μέτρα. Ο πληθυσμός της είναι 125.113 μόνιμοι κάτοικοι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021. Μπορεί να την επισκεφθεί κάποιος, με πλοίο ή αεροπλάνο.

Το νησί έχει πλούσια παράδοση, σε έθιμα και θρησκευτικές γιορτές. Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ρόδου, είναι το Γενέθλιο της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε γιορτάζει η Παναγία Τσαμπίκα, στον Αρχάγγελο και γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Πολλά παιδιά είναι ταμμένα στην Παναγία Τσαμπίκα, γι αυτό και είναι ένα πολύ συνηθισμένο όνομα στη Ρόδο.

Άλλα γνωστά πανηγύρια του καλοκαιριού είναι της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου στην Απολακκιά και το Παραδείσι, του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου στην Ιαλυσό και τα Κοσκινού, του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου στο Κιοτάρι και τις Φάνες και του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, στα Απόλλωνα και τις Καλυθιές. Εκεί σερβίρονται και τοπικά προϊόντα του νησιού, όπως η σούμα που είναι ένα είδος τσίπουρου. Πολύ γνωστό προϊόν που δίνεται στους γάμους είναι το μελεκούνι, ένα γλύκισμα από σουσάμι και μέλι, για να έχει το νέο ζευγάρι γλυκιά ζωή.

Οι ομορφιές της Ρόδου είναι πάρα πολλές. Το κάστρο του Μεγάλου Μαγίστρου και η μοναδική Μεσαιωνική Πόλη, που πρέπει να περπατήσει ο επισκέπτης, το Μαντράκι με τα ιστορικά κτίρια, το αρχαίο στάδιο και η ακρόπολη της Ρόδου, ο λόφος της Φιλερήμου, η κοιλάδα των Πεταλούδων, η Λίνδος, το φράγμα Απολακκιάς, το Πρασονήσι, το κάστρο της Μονολίθου, ατελείωτες παραλίες και δάσος γεμάτο ελάφια, που αποτελούν το σύμβολο του νησιού.

Το κλίμα είναι μεσογειακό, με ήπιους και βροχερούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι 12 βαθμοί και τον Αύγουστο 27 βαθμοί, με αρκετή – συνήθως- υγρασία.

Αυτή λοιπόν είναι η Ρόδος. Ένα πανέμορφο νησί με ιστορία, αξιοθέατα, πολιτιστική κληρονομιά, λαϊκή παράδοση και τουρισμό. Ένα μέρος για να απολαύσει κάποιος τις πιο ωραίες διακοπές.

 

Σχολιάστε

Top