Πανετόνε

italiko_panetone_167607269_1

Της Λαγωνικάκη Ιόλης, Β2

            Panettone

  Χριστουγεννιάτικο ιταλικό γλυκό

 Η καταγωγή του “panettone” εντοπίζεται στο Μιλάνο, ενώ οι μύθοι γύρω από την ιστορία του είναι ποικίλοι.

Πολλοί αποδίδουν την ετυμολογία της λέξης στο “pan de ton” (=το ψωμί της πολυτέλειας), εμπνευσμένοι από την ρομαντική κίνηση ενός νεαρού Ιταλού ευγενή, ο οποίος δημιούργησε το panettone προσπαθώντας να προσεγγίσει την όμορφη κόρη ενός φούρναρη.

Άλλοι στη φράση “Pan de Tony” (το ψωμί του Τόνυ), αποδίδοντας το εύσημα στον ταπεινό παραγιό της αριστοκρατικής οικογένειας Sforza, ο οποίος έσωσε την κατάσταση όταν το χριστουγεννιάτικο κέικ που είχε ετοιμαστεί, κάηκε.

Εκτός όμως από την ιστορία γύρω από το αγαπημένο γλυκό, η διαδικασία παραγωγής του panettone έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς είναι αρκετά χρονοβόρα, ενώ μόνο υψηλής ποιότητας υλικά χρησιμοποιούνται για να απολαύσετε ένα αυθεντικό και γευστικό αποτέλεσμα.

Η ιδιαίτερη γεύση του panettone οφείλεται στη διαδικασία παραγωγής η οποία περιλαμβάνει τη παραγωγή του λεγόμενου φυσικού ή μητρικού προζυμιού (lievito naturale).

Η συνταγή

Έτσι, με βάση το μητρικό προζύμι, φτιάχνουμε μια «πρώτη ζύμη» (primo impasto) για το panettone η οποία θα παραμείνει ένα ολόκληρο βράδυ σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να ωριμάσει.

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (βούτυρο, αυγά, ζάχαρη, μέλι, βανίλια, πορτοκάλι και σταφίδες), δημιουργώντας την τελική ζύμη. Χρειάζονται επιπλέον 4-5 ώρες αναμονής αφότου η ζύμη μπει στις φόρμες μέχρι να ωριμάσει πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο.

Αφού βγει από το φούρνο, το panettone κρεμιέται ανάποδα μέχρι να κρυώσει, ώστε να διατηρήσει το ψηλό, εντυπωσιακό σχήμα του και να παραμείνει η χαρακτηριστική κορυφή του.

Τέλος, τα γλυκά πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη ή επικαλύπτονται με σοκολάτα, για να αποπνέουν ακόμα πιο εορταστικό κλίμα.

Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να γίνει αυτό το κείμενο:

https://www.tagioulia.gr/panettone-story/

https://www.gourmetitalian.com/panettone-s/109.htm

 

Σχολιάστε

Top