Σχολικός Εκφοβισμός

Σχολικός Εκφοβισμός

Ο σχολικός εκφοβισμός κλιμακώνεται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δύσκολα μπορεί να οριστεί αφού εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να πάρουν τη μορφή της σωματικής και λεκτικής  βίας και εκφράζονται με διάφορα πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία, διάδοση φημών, εξύβριση, ταπείνωση, εξευτελισμός, ρατσιστικά σχόλια, απειλές, ξυλοδαρμούς και τρομοκρατία. Μια άλλη μορφή σχολικού εκφοβισμού είναι η σεξουαλική παρενόχληση που χαρακτηρίζεται από σεξουαλικά ταπεινωτικά σχόλια, ανεπιθύμητα αγγίγματα, εξαναγκασμός του θύματος να παρακολουθεί ή να συμμετέχει ενεργά σε σεξουαλικές πράξεις. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και άλλη μια μορφή, αυτή του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bullying).

Οι επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού είναι ποικίλες, σοβαρές και μακροχρόνιες και αφορούν στα παιδιά που θυματοποιούνται, αλλά και τα παιδιά θύτες, καθώς επίσης και τα παιδιά παρατηρητές. Η τελευταία κατηγορία αναφέρεται στους μαθητές οι οποίοι παραμένουν αμέτοχοι χωρίς να υποστηρίζουν ή να προστατεύουν μία από τις δύο πλευρές. Συνήθως αισθάνονται άβολα και αναποφάσιστοι σχετικά με το ποιος είναι ο υπεύθυνος ή αν το θύμα άξιζε της συγκεκριμένης αντιμετώπισης ή όχι.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας και συγκεκριμένα του περσινού τμήματος Α2, στο πλαίσιο προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργήσαμε ένα βίντεο για τον σχολικό εκφοβισμό, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας. Το βίντεο μας το στείλαμε στο ¨Χαμόγελο του παιδιού» και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «Μίλα τώρα»

https://www.milatora.gr/post/%CF%84%CE%BF-4%CE%BF-%CE%B3%CE%B5%CE%BB-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-bullying-%CE%BC%CE%AF%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης