Ισλί η αλλιως ιτσλί

ΑΠΟ: Οι μικροί μας δημοσιογράφοι - Δεκ• 09•16

Αρωμα γιορτης με μια χριστουγεννιατικη λιχουδια που εχει ριζες από την ανατολη…

 

 

Τα ισλί  η αλλιως  ιτσλί  είναι παραδοσιακα, Μικρασιατικα, ημι-σιροπιαστα γλύκισματα  που θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι, τόσο στην παρασκευή του όσο και στη διακόσμησή του, αν θελουμε να πετυγχουμε στην αυθεντική εκδοχή. Είδικοτερα τα ισλι ειναι γεμιστά με καρύδι και αρωματική κανέλα και σιροπιασμένα με απολαυστικό μέλι! Οι παλιές νοικοκυρές τα χρισημοποιουσαν ένα τσιμπιδάκι, με το οποίο έφτιαχναν περίτεχνα σχέδια-κέντημα πάνω στο γλυκό με σκοπο να το διακοσμησουν. Προέρχονται από την Καππαδοκία και τα μοίραζαν τα Χριστούγεννα .  Η ονομασία του, «ισλί», είναι τούρκικη και σημαίνει «δουλεμένο» γεγονος που οφειλεται στο σχημα,στην διακοσμηση και στην προετοιμασια του. Παμε λοιπον να σας δειξουμε πως να κανετε τα δικα σας ισλι για να φερετε το ανατολιτικο αρωμα γιορτης και στο δικο σας σπιτι…!!!!!!

 

 

Υλικά που θα χρειαστουμε:

Για τη ζύμη: 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουπα νερο

1 κ.γλ κοφτο σοδα

2 κουπες βουτυρο

1 κουπα ζαχαρη

1 λεμονι,ξυσμα

Για τη γέμιση: 300 γρ. καρυδοψυχα χοντροκομμενη

1 κουπα ζαχαρη

1 κ.γλ κοφτο, κανελλα

Για το σιρόπι: 4 κούπες ζάχαρη

2 κούπες νερό

1 κ.σ χυμό λεμονιού

1 κ.γλ κοφτο,κανελλα

 

Διαδικασία:

για τη ζύμη: Διαλύω τη σόδα μέσα στο νερό και την ανακατεύω να αφρίσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω το αλεύρι. Επειδή η δόση δεν είναι συγκεκριμένη αλλά η ποσότητα έχει να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα, γι’αυτό και λέμε «όσο πάρει», ξεκινάω με μισό κιλό και προσθέτω μέχρι να πετύχω την υφή της ζύμης. Αφού ρίξω το αλεύρι στον κάδο, σχηματίζω έναν κρατήρα στον κέντρο και προσθέτω το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού. Χύνω αρχικά τον αφρό της σόδας και κατόπιν όλο το νερό. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια και προσθέτω σταδιακά κι άλλο αλεύρι, να γίνει η ζύμη κανονική.

για τη γέμιση: Αναμιγνύετε την καρυδόψιχα που έχετε χοντροκόψει στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Παίρνετε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος ενός καρυδιού, τα πατάτε ελαφρώς με τις παλάμες και βάζετε στο κέντρο ένα κουταλάκι από το μείγμα των καρυδιών. Το κλείνετε μέσα στη ζύμη καί δίνετε σχήμα ωοειδές ή τριγωνικό, σαν μικρό πυραμίδα. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30′-45′. Ο χρόνος εξαρτάται αποκλειστικά από το φούρνο πάντοτε, αλλά κι από το μέγεθος που έχετε δώσει στα ιτσλί σας. Το ζητούμενο είναι τα πουγκάκια να πάρουν ένα ελαφρώς ρόδινο χρώμα.

για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη με το νερό να διαλυθούν καλά οι κόκκοι. Προσθέτετε την κανέλα και λίγο χυμό λεμονιού. Τρυπάτε, αν μπορείτε τα ιτσλί με μια χοντρή βελόνα, να φτάσει μέχρι τη γέμιση ή με οδοντογλυφίδα. Αυτό το κάνουμε για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι. Βυθίζετε με τρυπητή κουτάλα τα χλιαρά ιτσλί στο σιρόπι και τα αφήνετε για 3′ να τραβήξουν. Τα αραδιάζετε πίσω στο ταψί και τα περιχύνετε με σιρόπι, να πάει παντού και να γυαλίσουν. Δεν το παρακάνετε, όπως π.χ. με τα μελομακάρονα. Αφήνετε τα ιτσλί 1 ολόκληρο βράδυ. Την επομένη, προστατεύετε ένα-ένα τα ιτσλί με μεμβράνη, να μη στεγνώσουν.

 

 

Κάτια Τσαγκαράκη~Κατερίνα Φαραντάκη

Top