Ήθη και έθιμα της Κρήτης για τα Χριστούγεννα

ΑΠΟ: Οι μικροί μας δημοσιογράφοι - Δεκ• 17•16

To έθιμο της ζύμης

xr2

Σε χωριά της Κρήτης ,τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων βάζανε λίγη κοινή ζύμη σε ένα πιάτο και κάποια στιγμή, ενώ ξενυχτούσαν συζητώντας, η ζύμη φούσκωνε και γινόταν προζύμι. Τότε, κατά την πίστη των ανθρώπων ήταν η ώρα που γεννιόταν ο Χριστός.

 

Νηστεία των Χριστουγέννων

Οι άνθρωποι δηλαδή ακόμα και τώρα για να δείξουν τη μεγάλη πίστη τούς προς τα Χριστούγεννα , 40 μέρες πριν τα Χριστούγεννα δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα όπως είναι υο κρέας,  αυγά και  γαλακτοκομικά.

Το Χριστόψωμο

xr3

 

 

 

Το χριστόψωμο το φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, ανταλλάσοντας ευχές.

Ο χοίρος τον Χριστουγέννων

xr4

 

 

 

 

Στην Κρήτη παλαιότερα ήταν έθιμο  να μεγαλώνει μια οικογένεια έναν «χοίρο». Ο χοίρος σφαζόταν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, οι χωρικοί έκοβαν το κρέας και έφτιαχναν:

  • Λουκάνικα
  • Καπνιστό κρέας (κτλ.)

Κρητικά κάλαντα

xr5

Επίσης άλλο ένα αμείωτο έθιμο που υπάρχει ακόμα και σήμερα στην Κρήτη είναι να πηγαίνουν τα παιδιά των χωριών αλλά και της πόλης  και να λένε  τα Κρητικά κάλαντα στολισμένα με σκουφάκια του Αι-Βασίλη κρατώντας στα χέρια τους κάποια μικρά τριγωνικά. Οι άνθρωποι πρέπει τότε να δώσουν κάτι σαν μικρό δώρο σ τα παιδιά.

 

Κουταλώνης Γιώργος

 

 

 

Top