Κάτι ξεχωριστρό ….για όσους ενδιαφέρονται για την Αρχαιολογία

ΑΠΟ: Οι μικροί μας δημοσιογράφοι - Νοε• 22•17

 

ΘΕΜΑ :ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΣΦΡΑΓΙΔΟΛΙΘΟΣ – ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΣΕ ΑΧΑΤΙ                                          ΠΥΛΟΣ 2015- 2017

 

Ξεφυλλίζοντας τον Αθηναϊκό τύπο την προσοχή  μου τράβηξε ο τίτλος Μινωικός  Σφραγιδόλιθος που βρέθηκε στην ανασκαφή ενός τάφου, στην Πύλο .Στο μυαλό μου ήρθε ο μαγικός κόσμος που είχαμε μελετήσει τις προηγούμενες μέρες στην Αρχαία Ιστορία .

Διάβασα λοιπόν πως  ο τάφος του πολεμιστή στην Πελοπόννησο, στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου, ήταν μία από τις μεγαλύτερες -και περισσότερο αναπάντεχες- αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2015.

Μέσα σε ένα χωράφι με ελιές, ελάχιστα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ο ασύλητος τάφος του πολεμιστή περιείχε, μαζί με τον νεκρό, όπλα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα εξαιρετικής τέχνης.

Από την πρώτη έρευνα οι αρχαιολόγοι έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στα χρυσά κοσμήματα του τάφου χωρίς να υποψιάζονται ότι ένα βρώμικο κομμάτι αχάτη μεγέθους μόλις 3,6 εκατοστών έκρυβε ένα από τα ωραιότερα ελληνικά προϊστορικά έργα τέχνης .

Πάνω του υπήρχε μια εκπληκτικής ακριβείας σκηνή μάχης με λεπτομέρειες που μόλις είναι ορατές με γυμνό μάτι. Εικονίζει ένα πολεμιστή να σκοτώνει ένα αντίπαλο , ενώ ένας τρίτος είναι νεκρός .Οι  λεπτομέρειες είναι εκπληκτικές λέει ο διευθυντής της Βρετανικής σχολής της Αθήνας. Είναι από τα αριστουργήματα της Αιγιακής τέχνης και μπορεί να συγκριθεί με σκίτσα του Μιχαήλ Άγγελου .i-aristourgimatiki-sfragida-pou-ekrube-o-tafos-tou-polemisti-tis-pulou

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί χαράχτηκε ο λίθος και αν η πολεμική σκηνή που θυμίζει Ιλιάδα , η οποία είναι αρκετούς αιώνες νεότερη, επηρέασε τελικά τις προφορικές παραδόσεις που γέννησαν τα Ομηρικά έπη .

Ο τάφος χρονολογείται γύρω στα 1450 πχ δηλαδή την εποχή που μεταφερόταν από την ΚΡΗΤΗ στην ηπειρωτική Ελλάδα ο Μινωικός  Πολιτισμός , ένα αιώνα πριν αποκτήσουν μεγάλη δύναμη η Πύλος , οι Μυκήνες και τα άλλα μεγάλα κέντρα. Η κατασκευή ενός τέτοιου κομψοτεχνήματος ήταν αδύνατη για τα δεδομένα της εποχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, ήταν όμως δυνατόν να γίνει στην Κρήτη από όπου μάλλον  μεταφέρθηκε.

Είναι λοιπόν χρήσιμο να παρακολουθούμε  τέτοιου είδους ανακοινώσεις για να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας.

 

ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ  :ΒΕΝΙΑΝΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΑΡΑ

Top