ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

ΑΠΟ: Οι μικροί μας δημοσιογράφοι - Δεκ• 04•17

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

moyseio

Πάντα τέτοιες μέρες, έρχεται στο μυαλό μου εκείνη η επίσκεψη με την οικογένεια μου , κοντά στο χωριό του παππού μου ,στο ιστορικό  Αρκάδι που βρίσκεται 23 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο .

Στους πρόποδες του Ψηλορείτη απλώνεται με μεγαλοπρέπεια ένας θαυμαστός και ξεχωριστός τόπος όπου θυσιάστηκαν οι πρόγονοι μας δίνοντας αξία στην λέξη «λευτεριά»

Η πρώτη εντύπωση του επισκέπτη , είναι πως πρόκειται για κάποιο απλό μοναστήρι μεγάλης σχετικά έκτασης με αμπέλια και ελαιώνες.

Απ’ όλες τις θυσίες που πρόσφερε η Κρήτη στην Ελληνική ιστορία, μεσουρανεί εκείνη, το Νοέμβρη του 1866,  στο Αρκάδι.

Ήταν προάγγελος της Ένωσης με την Ελλάδα.

 Η θυσία στη μονή Αρκαδίου ύψωσε το αίτημα της κρητικής ελευθερίας και ξεσήκωσε τα φιλελληνικά αισθήματα της Ευρώπης, αλλάζοντας    την τακτική των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στο Κρητικό ζήτημα. Ήταν τον Νοέμβρη  του 1866 όταν οι Κρητικοί απέρριψαν τις προτάσεις των Τούρκων  για παράδοση μια και το ΑΡΚΑΔΙ ήταν η έδρα της τοπικής επαναστατικής επιτροπής και καταφύγιο πολλών χριστιανών. Ο Μουσταφά Πασάς με μεγάλη στρατιωτική δύναμη δεν κατάφερε να καταλάβει τη Μονή την πρώτη ημέρα .Όμως στις 9/11/1866 γκρεμίστηκε το δυτικό τείχος από τις ισχυρές βολές   και άρχισε η μεγάλη σφαγή. Στη μπαρουταποθήκη της μονής γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος .Ο Κωστής Γιαμπουδάκης την ανατίναξε σκορπίζοντας το θάνατο όχι μόνο στους χριστιανούς αλλά και στους εισβολείς .Οι τελευταίοι από τους διασωθέντες  εισβολείς έκαψαν το ναό και λεηλάτησαν τα ιερά κειμήλια .Οι νεκροί από την πλευρά των εχθρών ήταν περίπου 1500 .Από τους Έλληνες που βρίσκονταν μέσα  διασώθηκαν 3-4και 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Το ολοκαύτωμα του Αρκαδιού συγκίνησε όλο τον χριστιανικό κόσμο και ένα νέο κύμα φιλελληνισμού δημιουργήθηκε στην Ευρώπη. Σήμερα

κάθε επισκέπτης θαυμάζει το μουσείο με το πλούσιο υλικό των φωτογραφιών και των διασωθέντων ιερών κειμηλίων .Μια ξεχωριστή φωτογραφία κάποιου παππού, με το όνομα  Νικόλαος Βενιανάκης είναι χαραγμένη στο μυαλό μου καθώς την κοίταζα …..με θαυμασμό!

Μετά την καταστροφή του, το 1866, ανοικοδομήθηκε πλήρως και αναστηλώθηκε στην πρότερή του μορφή. Μόνο ένα μισοκαμένο τέμπλο στα αριστερά της Αγίας Τράπεζας και μια μπάλα κανονιού σφηνωμένη στο αιωνόβιο κυπαρίσσι στα δεξιά στης εκκλησίας μαρτυρούν το αίμα που χύθηκε πριν 140 χρόνια .Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

 

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΕΝΙΑΝΑΚΗ Α3

 

 

 

Top