ΑΓΑΠΑΜΕ Ο,ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ……

ΑΠΟ: Οι μικροί μας δημοσιογράφοι - Ιουν• 25•18

ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΑΝΙΑ ΚΟΚΡΑΝΗ , ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

 

Συχνά γίνεται λόγος για τη γλωσσική πενία που χαρακτηρίζει πολλούς Νεοέλληνες σήμερα. Η λεξιπενία είναι απλά , το φτωχό λεξιλόγιο. Είναι δύσκολο να ακούς περίπλοκες λέξεις και να βρίσκεις τις αντίστοιχες κοινές λέξεις που ακούς κάθε μέρα. Οι νέοι αφήνουν » σταθερές » εκφράσεις της μητρικής γλώσσας , γιατί πιστεύουν πως αν μιλάνε σαν όλους τους άλλους, θα γίνουν αποδεκτοί σαν  κι αυτούς. Είναι όμως μόνο αυτό; Όχι βέβαια. Είναι η μαζικοποίηση του κόσμου. Όλοι ακολουθούν το πλήθος. Το να ακολουθεί κάποιος  το πλήθος δεν σημαίνει να ντύνεται και να  αγοράζει τα ίδια πράγματα. Το πρόβλημα όμως προχωρά βαθύτερα. Ίσως το κάνουν γιατί φοβούνται, αγχώνονται να βγουν στην πραγματικότητα της ζωής, στην καθημερινότητα. Η μόνη τους διέξοδος είναι να ακολουθούν το πλήθος.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι νέοι απομακρύνονται όλο και πιο πολύ από το αληθινό διάβασμα! Είναι που ευθύνεται η έλλειψη ενθάρρυνσης από τους μεγαλύτερους. Δεν μαθαίνουν τις αξίες της γλώσσας και τον πλούτο της. Ούτε το σύστημα εκπαίδευσης φαίνεται να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Το τι μπορεί να γίνει , είναι θέμα όλων μας. Αγαπάμε μόνο ό,τι καταλαβαίνουμε! Οπότε πρέπει να φροντίσουμε να κατανοήσουν οι νέοι τη γλώσσα για να σταματήσει η εγκατάλειψη της.

Top