ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΑ

ΑΠΟ: Οι μικροί μας δημοσιογράφοι - Δεκ• 09•19

Τα Τσικαλαριά είναι ένα μεγάλο και όμορφο χωριό που είναι κτισμένο  στους πρόποδες του βουνού ‘’Μαλάξα’. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Χανίων, μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σούδας και 6 χιλιόμετρα από τον πόλη των Χανίων.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στα πήλινα σκεύη που κατασκευάζονταν παλιότερα στα αγγειοπλαστεία που υπήρχαν στο χωριό. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν απομεινάρια από τα καμίνια των αγγειοπλαστών αυτών, στην περιοχή ακριβώς επάνω στο βιοτεχνικό πάρκο.

Η ονομασία των συνοικισμών ‘’Μετόχια’’ προήλθε από τα ονόματα των πρώτων Τούρκων Μπέηδων που εγκαταστάθηκαν εκεί και των οποίων τα αρχοντικά σώζονται μέχρι σήμερα. Η ονομασία του συνοικισμού ‘’Αγία Φωτεινή’’ προήλθε από την ομώνυμη εκκλησία η οποία υπάρχει και σήμερα και παλιότερα ήταν μοναστήρι. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει Τζαμί, το οποίο πριν μετατραπεί σε Τζαμί ήταν εκκλησία (Άγιος Νικόλαος). Ακριβώς κάτω από το Τζαμί υπάρχει η βρύση του χωριού την οποία χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι για να πλένονται πριν την είσοδό τους στο Τζαμί.

Δέος προκαλεί και η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου με το πρόσφατο αναπαλαιωμένο καμπαναριό της. Δυτικότερα βρίσκεται και η περίφημη εκκλησία της Παναγίας, βυζαντινού ρυθμού με τρούλο του 16ου και του 17ου αιώνα. Στα Μετόχια βρίσκεται και η εκκλησία του Αϊ Ιωάννη του Ρηγολόγου.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται αξιόλογες εκδηλώσεις και πανηγύρια, όπως:

  • Του Αγίου Αντωνίου
  • Το 15αύγουστο (η κοίμηση της Θεοτόκου)
  • Του Αϊ Ιωάννη του Ρηγολόγου και
  • Τη γιορτή του Ανθόνερου

Τα Τσικαλαριά είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

 

Αντώνης Γαλανάκης

Top