ΣΟΥΔΑ , Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ!

ΑΠΟ: Οι μικροί μας δημοσιογράφοι - Δεκ• 10•19

Από την ΑΛΙΚΗ ΒΕΝΙΑΝΑΚΗ , μαθήτρια της Α τάξης του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΟΥΔΑΣ

     Σχολικό έτος 2019/2020

Η ΣΟΥΔΑ  βρίσκεται στο Νομό Χανίων, στη Δυτική Κρήτη, έξι  χιλιόμετρα  ανατολικά της πόλης των Χανίων και είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου. Έχει πληθυσμό περίπου 8.000 κατοίκους.

Το γαλήνιο και απάνεμο λιμάνι , βρίσκεται ανάμεσα στην αγκαλιά δυο βουνών, του Ακρωτηρίου και της Μαλάξας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι φιλοξενεί στην είσοδο του τα καράβια ξένων δυνάμεων και στο νότιο και δυτικό μέρος του βρίσκεται το κύριο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι της δυτικής Κρήτης.

Σούδα , σημαίνει στενό πέρασμα (λατινική λέξη)ή ακόμα  χαράκωμα ή χάρακας. Όταν η Κρήτη  παραδόθηκε στους Βενετούς , ο κόλπος της Σούδας φιλοξένησε πολλά καράβια .Επίσης στο σημείο που είναι σήμερα το σχολείο μας υπήρχαν τα χρόνια εκείνα, αλυκές που έβγαζαν αλάτι σε μεγάλες ποσότητες .Οι Τούρκοι την ονόμαζαν ΤΟΥΖΛΑ  που σημαίνει Αλυκές. Το 1870 ο Ρεούφ Πασάς αποξέρανε τις αλυκές και έχτισε τον  πρώτο  οικισμό που ονομάστηκε Αζιζιε, στη σημερινή κάτω Σούδα .Μέσα από την ιστορία της πόλης πρέπει να αναφερθεί, ότι στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στο λιμάνι της Σούδας έγινε πολεμικός Ναύσταθμος , στην  διάρκεια  της Κρητικής  πολιτείας. Τέλος, πάνω στη νησίδα της Σούδας υψώθηκε το 1913 η ελληνική σημαία. Επίσης  στον Β Παγκόσμιο πόλεμο έπαιξε σημαντικό ρόλο. Αυτή βέβαια  είναι μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση .

Κάνοντας ένα μεγάλο περίπατο από το λιμάνι ,ο επισκέπτης  μπορεί να ξεκουραστεί στην καταπράσινη πλατεία  και το πάρκο της , βλέποντας από κει όλο το λιμάνι  Η Σούδα έχει σχολεία που καλύπτουν όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης .Στα δυτικά είναι τα γραφεία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ,  η γραφική παραλία του Βλητέ και το συμμαχικό νεκροταφείο, αφιερωμένο στους νεκρούς του Β Παγκοσμίου πολέμου. .Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η Σχολή Εμπορικού Ναυτικού και στη συνέχεια ο χώρος  που σταθμεύουν πολλά εμπορικά και πολεμικά καράβια. Μπαίνοντας στο λιμάνι ο ταξιδιώτης  βλέπει τη Νησίδα της Σούδας που  το φρούριο της, χτίστηκε  από τους Βενετούς. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται η Αρχαία πόλη  Άπτερα  με μεγάλη ιστορία. Στους πρόποδες της Μαλάξας είναι . χτισμένη η γραφική συνοικία των Τσικαλαριών , το Βιοτεχνικό πάρκο , το Μουσείο Τυπογραφίας  και το Καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος.

Στην πόλη μας υπάρχουν αρκετές εκκλησίες με  Προστάτη Άγιο , τον Άγιο Νικόλαο. Επίσης  γίνονται πολλές πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Στο Ναυταθλητικό  κέντρο  στεγάζονται πολλά αθλητικά σωματεία των οποίων οι αθλητές  διακρίνονται σε πολλά αγωνίσματα . Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα αλλά   και πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση από τον Πολιτιστικό σύλλογο που αναβιώνει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Τα σπουδαιότερα από αυτά έχουν σχέση με τη θάλασσα και το ψάρεμα. Εξάλλου οι Σουδιανοί ήταν και είναι μοναδικοί ψαράδες. Δίπλα στο σχολείο μας υπάρχει το Λαογραφικό  Μουσείο στο οποίο  φυλάσσονται   αντικείμενα αξίας πολλών χρόνων. Μια μοναδική βόλτα που αξίζει τον κόπο, είναι στον ποταμό Μορώνη που είναι σημαντικός υδροβιότοπος.

Όλοι οι κάτοικοι της ΣΟΥΔΑΣ, ντόπιοι κι ξένοι , αγαπούν αυτό τον τόπο και θέλουν να διατηρείται αμόλυντος αλλά και ασφαλής. Η γαλάζια θάλασσα πάντα  να συντροφεύει τη ζωή τους και να τη γαληνεύει.

 

 

 

 

 

 

 

Top