Γιατί γίνονται τροχαία ατυχήματα κατά τη γνώμη σας;

ΑΠΟ: Οι μικροί μας δημοσιογράφοι - Δεκ• 13•19
  1. Τις ημέρες που βρέχει, πρέπει να προσέχουμε περισσότερο και να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες. Η απόσταση φρεναρίσματος μεγαλώνει, το οπτικό μας πεδίο μικραίνει και γενικότερα, θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί ενδεχόμενοι κίνδυνοι. Για αυτό δεν τρέχουμε και φροντίζουμε να οδηγούμε αμυντικά.
  2. Αν οδηγούμε κάνοντας «σφήνες», κολλάμε στον μπροστινό μας ή πραγματοποιούμε επικίνδυνους ελιγμούς, τότε έχουμε πάρα πολλές πιθανότητες να εμπλακούμε σε ένα ατύχημα. Η υπομονή στις ώρες αιχμής είναι το παν και πρέπει να ξεκινάμε πάντα λίγο νωρίτερα, για να φτάνομε χωρίς άγχος στον προορισμό μας.
  3. Όλοι ξέρουμε ότι δεν πρέπει να οδηγούμε όταν πίνουμε και για αυτό, πρέπει να το εφαρμόσουμε και όλοι. Αν δεν υπήρχαν μεθυσμένοι στους δρόμους θα είχαμε κάθε χρόνο πολύ λιγότερα ατυχήματα και θα θρηνούσαμε λιγότερα θύματα στην άσφαλτο. Οπότε, αν θέλουμε να πιούμε πάμε στον προορισμό μας με αυτοκίνητο άλλου (που δεν θα καταναλώσει αλκοόλ φυσικά) ή παίρνουμε ταξί.
  4. Τα στατιστικά δείχνουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα που καταγράφονται στους δρόμους προκαλούνται από οδηγούς που για κάποιο λόγο παίρνουν τα μάτια τους από το δρόμο και ασχολούνται με κάτι άλλο. Όταν κρατάμε τιμόνι, δεν τσεκάρουμε SMS, δεν θαυμάζουμε το τοπίο και δεν κάνουμε τίποτα άλλο από αυτό που πρέπει, δηλαδή να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για να έχουμε σωστές αντιδράσεις σε κάθε περίπτωση.
  5. Η προτεραιότητα στη διασταύρωση δύο ή περισσότερων οδών συχνά διευκρινίζεται με τις χαρακτηριστικές πινακίδες του STOP, που ποτέ δεν θα πρέπει να αγνοούμε. Αν δεν γνωρίζουμε την περιοχή που κινούμαστε, οδηγούμε πιο αργά και παρατηρούμε περισσότερο, ώστε να τη διακρίνουμε έγκαιρα.
  6. Αν περάσουμε ένα κόκκινο φανάρι, θα εξοικονομήσουμε περίπου 30 δευτερόλεπτα από τη διαδρομή μας και θα βάλουμε τη ζωή μας, αλλά και τη ζωή άλλων, σε κίνδυνο. Όπως καταλαβαίνουμε, ρισκάρουμε πάρα πολλά για να μη κερδίσουμε τελικά κάτι, αφού δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα αν φτάσουμε κάπου μισό λεπτό πιο νωρίς

 

                                                 Αυγέρη Ελένη

 

 

  1. Γιατί, οι απρόσεχτοι οδηγοί δεν φορούν ποτέ ζώνη ή κράνος
  2. Γιατί, πολλές φορές οι οδηγοί μιλούν στο κινητό τους ή συνομιλούν μέσω μηνυμάτων
  3. Γιατί, αρκετά συχνά οι οδηγοί τρώνε ενώ οδηγούν
  4. Γιατί, πολλές φορές έχουν πιει υπερβολικά πολύ και δεν μπορούν να οδηγήσουν
  5. Πολλές φορές είναι κουρασμένοι και κοιμούνται πάνω στο τιμόνι
  6. Δεν τηρούν τα σήματα οδικής κυκλοφορίας
  7. Τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και κάνουν επικίνδυνες προσπεράσεις
  8. Τέλος, οι οδηγοί πιστεύουν ότι ποτέ δεν θα γίνει κάποιο ατύχημα και παραβαίνουν τους νόμους

 

 

    Βενιανάκη Αλίκη

 

Top