ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ

ΑΠΟ: Οι μικροί μας δημοσιογράφοι - Νοε• 26•16

Το χωριό μου είναι η Ανώπολη Σφακίων. Έχω καταγωγή από εκεί αλλά κατοικώ στα Χανιά. Τα Σφακιά είναι ιστορική περιοχή της νότιας Κρήτης που βρίσκεται σήμερα εντός του νομού Χανίων. Υπήρξε μία από τις πιο ανυπότακτες περιοχές της Ελλάδας και συχνά παρομοιάζεται με την Μάνη και το Σούλι. Είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτη και τραχιά περιοχή που περιβάλλεται από τις απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Ορέων και τα πολυάριθμα φαράγγια που σχηματίζονται σε αυτές ενώ νότια βρέχεται στο Λιβυκό Πέλαγος λιμάνι στην νότια ακτή του νομού και έδρα του Δήμου Σφακίων, που απέχει 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Στην καρδιά της περιοχής Σφακιά, και μοιάζει να φυσά ένας διαφορετικός άνεμος εδώ. Κουβαλάει τη δροσιά από τις ψηλές κορφές, το άρωμα από τα πεύκα και το θυμάρι, αλλά πάνω απ’ όλα κουβαλά τις ιστορίες για τους περήφανους Σφακιανούς που δεν παραδόθηκαν ποτέ στους κατακτητές, που αψήφισαν το θάνατο και πρωτοστάτησαν σε αμέτρητες εξεγέρσεις κατά των Τούρκων. Ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης (1725 – 17 Ιουνίου 1771) ήταν Έλληνας αγωνιστής.

22

Ο Δήμος Σφακίων είναι ο πιο αραιοκατοικημένος σε όλη την Ελλάδα έκταση 468 τ.χλμ., πληθυσμός 2484 κάτοικοι) και περιλαμβάνει τα χωριά Χώρα Σφακίων, Ανώπολη Άγιος Ιωάννης, Αγία Ρουμέλη, Ασφένδου, Λουτρό, Πατσιανός, Σκαλωτή, Ίμπρος, Ασκύφου και Φραγκοκάστελλο.

Ολόκληρα τα Σφακιά χαρακτηρίζονται από τη φυσική ομορφιά ενός άγριου ορεινού τοπίου το οποίο συνδυάζεται μοναδικά με τη θάλασσα. Τα Σφακιά περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της οροσειράς Λευκά Όρη ή Μαδάρες με ψηλότερη κορυφή τις Πάχνες (2454 μέτρα). Επίσης περιλαμβάνουν το φαράγγι της Σαμαριάς, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κρήτη. Άλλα φαράγγια στα Σφακιά είναι το φαράγγι του Κλάδου, τα Δώματα, το φαράγγι της Ελυγιάς, της Αράδαινας, το Σφακιανό, της Ίμπρου, του Ασφένδου και το φαράγγι του Καλλικράτη.

Σε κοντινή απόσταση από την Ανώπολη θα βρείτε υπέροχες παραλίες για να κάνετε μια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά του Λιβυκού Πελάγους.

→ Παραλία Ίλιγγας

→ Παραλία Γλυκά Νερά

→ Λουτρό

→ Παραλίες Λύκος και Φοίνικας

→ Παραλία Μάρμαρα

→ Παραλία Άγιος Παύλος Σφακίων

Η παραδοσιακή φορεσιά των Σφακίων ή Σφακιανή είναι η γαμήλια ή γιορτινή ενδυμασία που φοριόταν από τον γυναικείο πληθυσμό των Σφακίων της Κρήτης. Η χρήση αυτής της φορεσιάς δεν περιορίστηκε στην περιοχή των Σφακίων αλλά επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη δυτική Κρήτη. Σήμερα χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές εκδηλώσεις της Κρήτης.  

23

24

ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΡΙΖΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΣΠΟΥΔAIΑ  ΙΣΤΟΡΙΑ.

»ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ “ΜΑΙ ΣΦΑΚΙΑΝΗ

ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΩ ΤΟ ΛΕΩ

ΜΕ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΩ

ΜΕ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΚΛAIΩ.»

 

25

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΕΛΙΒΑΝΗ Γ΄3

Σχολιάστε

Top