ΤΡΩΤΕ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΓΩΤΟ Ή ΜΗΠΩΣ ΓΛΥΚΙΣΜΑ;

ΑΠΟ: Οι μικροί μας δημοσιογράφοι - Νοε• 26•16

Είναι καλοκαίρι, ζεσταίνεστε και θέλετε κάτι για να δροσιστείτε και παράλληλα να γλυκαθείτε.  Θα αγοράσατε φυσικά ένα »παγωτό» από το διπλανό περίπτερο σας. Αλλά είναι στ” αλήθεια παγωτό;

Στην πραγματικότητα τα λεγόμενα »παγωτά» που αγοράζουμε από τα περίπτερα δεν είναι γνήσια, αλλά είναι γλυκίσματα. Αν κοιτάξουμε στη σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε πως τιτλοφορείται -το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας- ως «παγωμένο γλύκισμα».

Δυστυχώς  οι  περισσότεροι  καταναλωτές  δεν γνωρίζουν  την  διαφορά  ανάμεσα  σε  παγωτά  και  παγωμένα  γλυκίσματα ή  επιδόρπια  παγωτού που  είναι  συνήθως  τα  παγωτά. Η διαφορά είναι τεράστια…

Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

 Αφετέρου το παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της προσθήκης φυτικών λιπαρών.

Καλό θα ήταν να αγοράζουμε γνήσιο παγωτό από ελληνικές τοπικές βιομηχανίες- μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις- οι οποίες χρησιμοποιούν αγνά ντόπια υλικά( π.χ. φρέσκο γάλα), συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και ξέροντας τι βάζουμε στον οργανισμό μας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΕΛΙΒΑΝΗ Γ΄3

Σχολιάστε

Top