21 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΟΙΗΣΗ

Η παγκόσμια ημέρα ποίησης εορτάζεται στις 21 Μαρτίου και ανακηρύχθηκε από τα μέλη του ΟΗΕ το 1999 με στόχο να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και επιπροσθέτως να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να προωθήσει την ανάγνωση , τη γραφή , τη δημοσίευση και διδασκαλία της ποίησης παγκοσμίως και, όπως λέει η αρχική διακήρυξη της UNESCO ,«να προσφέρει νέα αναγνώριση και ώθηση στα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή κινήματα ποίησης».
Στα σχολεία οι διδασκόμενες γλώσσες (εκτός από τα νεοελληνικά και τα αρχαία ελληνικά) είναι 3. Τα αγγλικά και, με επιλογή , τα γαλλικά ή τα γερμανικά , ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Με αφορμή την αυριανή ημέρα , έψαξα και βρήκα ποιητές από τις 4 αυτές χώρες. Την Ελλάδα , την Αγγλία (Μεγάλη Βρετανία) ,τη Γαλλία και τη Γερμανία.

ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΕΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης ( Ηράκλειο Κρήτης , 02/11/1911 – Αθήνα , 18/03/1996) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30. Βραβεύτηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο δεύτερος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Γνωστά ποιητικά του έργα είναι τα Άξιον εστί, ο Ήλιος ο πρώτος και οι Προσανατολισμοί.

ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΊΑΣ

Το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η αναγγελία της απονομής του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία έγινε στις 18 Οκτωβρίου. «Τότε όμως η Ποίηση; Τι αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία; Απαντώ: τον μόνο χώρο, όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση. Και ακριβώς, η εφετινή απόφασή σας να τιμήσετε στο πρόσωπό μου την ποίηση μιας μικρής χώρας δείχνει σε πόσο αρμονική ανταπόκριση βρίσκεστε με τη χαριστική αντίληψη της τέχνης, την αντίληψη ότι η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος που κατήντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών.» – Η ομιλία του ποιητή…

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ο Διονύσιος Σολωμός (Ζάκυνθος, 8 Απριλίου 1798 − Κέρκυρα, 9 Φεβρουαρίου 1857) ήταν Έλληνας ποιητής, ιδιαίτερα γνωστός για τη συγγραφή του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», οι πρώτες δύο στροφές του οποίου έγιναν ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας και ύστερα της Κύπρου.
Εκτός από τον Εθνικό μας ύμνο , τα σπουδαιότερα έργα του είναι: Ο Κρητικός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ο Πόρφυρας, Η Γυναίκα της Ζάκυθος, Λάμπρος. Πολύ γνωστά είναι επίσης: Η καταστροφή των Ψαρών, Εις Μάρκον Μπότσαρη, Η Φαρμακωμένη κ.α.

Χειρόγραφο του Σολωμού από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους.

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Ο Κωστής Παλαμάς (Πάτρα, 13 Ιανουαρίου 1859 – Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 1943) ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880, πρωτοπόρος, μαζί με τον Νίκο Καμπά και τον Γεώργιο Δροσίνη, της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής (ή Παλαμικής) σχολής. Το πρώτο του ποίημα το είχε γράψει σε ηλικία 9 ετών, μιμούμενος τα πρότυπα της εποχής του, «ποίημα για γέλια», όπως το χαρακτήρισε αργότερα ο ίδιος. «Σ” αγαπώ εφώνησα, / κι εσύ μ” αστράπτον βλέμμα / Μη — μ” απεκρίθης — μη θνητέ, / τολμήσης να μιάνης / δια της παρουσίας σου / τας ώρας τας ωραίας / που έζησα στον κόσμον / …» – η αρχή του ποιήματος…

ΒΡΕΤΑΝΟΙ

WILLIAM SHAKESPEARE

Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (Απρίλιος 1564 – 3 Μαΐου 1616 ) ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως. Συχνά αποκαλείται εθνικός ποιητής της Αγγλίας και «Βάρδος του Έιβον». Τα σωζόμενα έργα του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συνεργασιών, αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα ποιήματα.Η επίδρασή του, ειδικότερα στην αγγλική λογοτεχνία, θεωρείται τεράστια.

ROMEO AND JULIET

Το πασίγνωστο θεατρικό έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα γράφτηκε το 1594 και ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών έργων του Σαίξπηρ στη διάρκεια της ζωής του και, μαζί με τον Άμλετ, είναι ένα από τα συχνότερα εκτελούμενα έργα του.
Το έργο μιλάει για δύο νεαρούς κατατρεγμένους εραστές, τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, που ο θάνατός τους τελικά συμβιβάζει τις διενέξεις μεταξύ των φεουδαρχικών οικογενειών τους.

JANE AUSTEN

Η Τζέιν Όστεν (16 Δεκεμβρίου 1775 – 18 Ιουλίου 1817) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Κάποια γνωστά μυθιστορήματά της είναι η Λογική και ευαισθησία (1811), Περηφάνια και προκατάληψη (1813), Μάνσφιλντ Παρκ (1814) και Έμμα (1815).
Η Τζέιν Όστεν πέθανε το 1817 σε ηλικία 41 ετών έπειτα από πολύμηνη ταλαιπωρία από επώδυνη ασθένεια, πιθανώς νόσο του Άντισον ή λέμφωμα Χότζκιν. Τάφηκε στον Καθεδρικό Ναό του Ουίντσεστερ. Το σπίτι της στο Τσότον είναι σήμερα μουσείο.

ΓΑΛΛΟΙ

VICTOR HUGO

Ο Βίκτωρ Ουγκώ (26 Φεβρουαρίου 1802 – 22 Μαΐου 1885) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός και προβεβλημένος εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού.Την τελευταία περίοδο της ζωής του γνώρισε τη λατρεία του γαλλικού έθνους, ταυτιζόμενος με την ίδια τη Γαλλία, όπως ο ίδιος έλεγε στο ποίημά του Lettre à une femme (Γράμμα σε μία γυναίκα): «Je ne sais plus mon nom, je m’appelle Patrie!» (Δε γνωρίζω πλέον το όνομά μου, ονομάζομαι Πατρίς). Προ πάντων, όμως, ήταν ο ποιητής του νέου κόσμου, ο προφητικός, παραισθησιακός φιλόσοφος και μυθοπλάστης μιας ριζικά νέας εποχής. Ο Ουγκώ έφερε μια νέα αίσθηση της ομορφιάς των λέξεων, επέκτεινε τους λυρικούς πόρους του γαλλικού στίχου και ενδυνάμωσε τον αλεξανδρινό στίχο με εντυπωσιακά μετρικά διασκελίσματα και τοποθετήσεις της τομής του στίχου. Η παραγωγή του ήταν απέραντη και η ποικιλομορφία της ακόμα καταπλήσσει. Ακόμα έσπασε την παράδοση, όπου η ποιητική γλώσσα θεωρούνταν ως μια εξειδικευμένη μορφή γλώσσας μεταξύ των διάφορων άλλων τεχνικών γλωσσών. Η ποίηση ήταν, για αυτόν, τόσο ελεύθερη και κυρίαρχη όσο οι ίδιοι οι άνθρωποι…

PAUL VERLAIN

Ο Πωλ Βερλαίν (γαλλικά: Paul Verlaine‎‎, Μετς, 30 Μαρτίου 1844 – Παρίσι, 8 Ιανουαρίου 1896) ήταν Γάλλος ποιητής που συνδέθηκε με τη σχολή του παρνασσισμού και αργότερα αποτέλεσε ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος του συμβολισμού και της Παρακμής. Ο Βερλαίν χαρακτηρίζεται ως ένας καθαρά λυρικός ποιητής που σημάδεψε μία μετάβαση από το ρομαντισμό στο κίνημα του συμβολισμού, και διακρίνεται για τo μουσικό αποτέλεσμα της γραφής του, μέσα από τη χρήση αρκετών μυστικών της γαλλικής προσωδίας, όπως τις παρηχήσεις, τις συνηχήσεις και τους ανισοσύλλαβους στίχους. Παρά το γεγονός πως το έργο του επέδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση του συμβολισμού, ο ίδιος αργότερα τον αποκήρυξε, καθώς το κίνημα απέκλινε ακόμα περισσότερο από τις παραδοσιακές ποιητικές φόρμες, ενώ ο Βερλαίν υποστήριζε την αναγκαιότητα ορισμένων, όπως για παράδειγμα της ομοιοκαταληξίας του στίχου.
ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ ΣΥΡΕ

Ο Εδουάρδος Συρέ (Στρασβούργο 21 Ιανουαρίου 1841 – Παρίσι 7 Απριλίου 1929) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, μουσικοκριτικός και εκδότης Γαλλικής λογοτεχνίας.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ

CHRISTIAN FRIEDRICH HEBBEL

Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Χέμπελ (18 Μαρτίου 1813 – 13 Δεκεμβρίου 1863) ήταν Γερμανός ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ένας από τους μεγάλους δραματουργούς του ρεαλισμού, ο δημιουργός του σύγχρονου αστικού ψυχολογικού δράματος στη γερμανική λογοτεχνία.Ο Φρίντριχ Χέμπελ έδωσε νέα ψυχολογική διάσταση στο γερμανικό θέατρο χρησιμοποιώντας έννοιες του Χέγκελ για την ιστορία. Στις ιστορικές τραγωδίες του δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορική άποψη των γεγονότων και των ηρώων αλλά με τη διαδικασία αλλαγής που οδηγούσε σε νέες ηθικές αξίες. Το λυρικό του ποίημα Μητέρα και παιδί, είχε σκοπό να δείξει ότι η σχέση γονέα-παιδιού είναι ουσιαστικός παράγοντας για την ευτυχία σε όλες τις τάξεις και υπό όλες τις συνθήκες. Το πιο ώριμο και λεπτό έργο του Ο Γύγης και το δαχτυλίδι του (1854) δείχνει το ενδιαφέρον του συγγραφέα για την ψυχολογική ανάλυση. Τα Ημερολόγιά του, που άρχισε να γράφει περίπου το 1835 και εκδόθηκαν μεταξύ 1885 και 1887 ,αποτελούν σημαντική λογοτεχνική ομολογία.

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ (Bertolt Brecht, σε κάποια έργα ως Bert Brecht, γενν. Eugen Berthold Friedrich Brecht, 10 Φεβρουαρίου 1898 – 14 Αυγούστου 1956) ήταν Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα. Θεωρείται ο πατέρας του «επικού θεάτρου» (Episches Theater) στη Γερμανία.Σπούδασε ιατρική και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1917-1921), χωρίς να είναι επιμελής στις ιατρικές σπουδές του, αφού τον κέρδιζε ήδη η λογοτεχνία. Επιστρατεύτηκε ως νοσοκόμος και υπηρέτησε κατά το τελευταίο έτος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Άρχισε να γράφει ποιήματα και θεατρικά. Η πρώτη συλλογή ποιημάτων του ήταν το Εγκόλπιο ευσέβειας (Hauspostille).Το 1923 προσλήφθηκε βοηθός σκηνοθέτη στο γερμανικό θέατρο του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Μαξ Ράινχαρτ. Άρχισε να φοιτά στη Μαρξιστική Εργατική Σχολή και μελέτησε τον διαλεκτικό υλισμό. Η προσαρμογή της Όπερας του ζητιάνου του Τζον Γκέι με το όνομα Η όπερα της πεντάρας (Die Dreigroschenoper, 1928) σε στίχους του Μπρεχτ και μουσική Κουρτ Βάιλ προκάλεσε αίσθηση στο Βερολίνο και ο αντίκτυπός του επηρέασε την παγκόσμια σκηνή μιούζικαλ. Στην όπερα αυτή ο Μπρεχτ στηλίτευε την «καθώς πρέπει» βερολινέζικη αστική τάξη που προσήπτε στο προλεταριάτο έλλειψη ηθικής.
Το 1933, με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, ο Μπρεχτ αυτοεξορίστηκε μέχρι το έτος 1948. Έζησε πρώτα στη Δανία και τη Φινλανδία και μετά στις ΗΠΑ καθ” όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στη Μόσχα εξέδωσε σε συνεργασία με άλλους Γερμανούς συγγραφείς το περιοδικό Η Λέξη (Das Wort). Στις ΗΠΑ δέχθηκε έντονες διώξεις από το Μακαρθικό καθεστώς.Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και μαζί με τη Χελένε Βάιγκελ ίδρυσαν το 1949 το Μπερλίνερ Ανσάμπλ (Berliner Ensemble). Το 1950 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Τεχνών. Τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο της ΛΓΔ το 1951 και με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1954.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/

Α.Αγγελή Β2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης