ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ…

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στην προστασία των αδέσποτων ζώων και το δικαίωμα τους στην υγεία και την ασφάλεια. Το Ελληνικό κράτος, με νόμους, έχει πλέον φτιάξει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που ορίζει τις υποχρεώσεις των δήμων για τη διατροφή, την υγεία και τον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων που ζουν στους δρόμους. Επιπλέον, έχει προχωρήσει στη χρηματοδότηση των δήμων για τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων προστασίας των ζώων εκείνων που το έχουν ανάγκη.

Όλοι μας συναντάμε πολλά αδέσποτα ζώα, που «ζητιανεύουν» στέγη και τροφή. Όλα αυτά τα ζώα ταλαιπωρούνται χωρίς να  λαμβάνουν καμία υγειονομική περίθαλψη. Η υγεία τους  είναι σημαντική καθώς κυκλοφορούν γύρω από επιχειρήσεις εστίασης και σπίτια και μπορούν να μεταφέρουν αρρώστιες στους ανθρώπους.

Η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων είναι, και με νόμο, υποχρέωση των δήμων της χώρας μας. Σύμφωνα με τον 4039/2012 (ΦΕΚ 15Α/ 2-2-2012), άρθ. 2, αρμόδιες Αρχές Εφαρμογής και Ελέγχου των κανόνων προστασίας των ζώων είναι οι διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειών και των Δήμων. Με τον ίδιο νόμο, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Γι’ αυτό, κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Τέλος, οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι να περισυλλέγουν τα αδέσποτα ζώα, να τα πηγαίνουν στα κτηνιατρεία τους και αφού τα περιθάλψουν, να εκδώσουν το βιβλιάριο υγείας τους, να τα στειρώσουν και να τα βάλουν ειδικό τσιπ σήμανσης, ώστε όταν τα ξαναπιάσουν να ξέρουν την ταυτότητα τους.

Για τη στήριξη των δήμων στην προσπάθεια τους να εγκαταστήσουν ποιοτικές υποδομές για την φιλοξενία και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρόγραμμα ‘Αργος΄. Με αυτό, όλοι οι δήμοι της χώρας μας χρηματοδοτήθηκαν για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και οχημάτων, την υλοποίηση προγραμμάτων καταγραφής, στείρωσης και εμβολιασμού, καθώς και τη δημιουργία καταφυγίων, κτηνιατρείων, αποτεφρωτηρίων και περιφραγμένων πάρκων σκύλων, την κάλυψη του κόστους συμβάσεων με κτηνιάτρους, καθώς και με το πάσης φύσης λοιπό προσωπικό που είναι αναγκαίο.

Επιτέλους! Τα αδέσποτα ζώα απέκτησαν δικαιώματα…

                                                                                                                                                                                                                                   Ιορδάνου Θεόκλεια

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης